Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Федералната комисия по съобщенията (FCC) на САЩ в четвъртък прие решение, което е ключово за бъдещето на интернет, съобщи Ройтерс. То е свързано с широко дикутираната тема за мрежовата неутралност, забранявайки на интернет доставчиците да блокират или забавят трафика на доставчици на съдържание в тяхната мрежа.

Ето основните въпроси и отговори, които обясняват проблема.

Какво е мрежова неутралност?

Мрежовата неутралност е принципът, че интернет доставчиците трябва да осигуряват равнопоставеност на целия трафик през мрежите си. Така компании като Comcast Corp или Verizon Communications няма да могат да блокират или забавят трафика към който и да е сайт в интернет, за да налагат собствените си услуги над тези на конкурентите.

Как е регулирана мрежовата неутралност?

FCC, която регулира американските кабелни и други компании, които осигуряват достъп до интернет, на няколко пъти се е опитвала да създава правила за мрежова неутралност. През 2010 г. комисията издаде разпоредба, с която забрани на интернет доставчиците да блокират трафика. Тя разреши "търговски основана" дискриминация, но отхвърли потенциалната възможност на медийните компании да плащат повече на доставчиците, за да се доставя по-бързо съдържанието им на потребителите.

Но през януари 2014 г. апелативният съд отхвърли тези правила в дело, заведено от Verizon. Comcast е единственият интернет доставчик, който трябва да спазва тези правила до 2018 г. като условие по сделката за придобиване на NBC Universal. Всички останали големи интернет доставчици в САЩ твърдят, че подкрепят "открития" Интернет.

Защо съдът отхвърли разпоредбите?

В наредбата през 2010 г. FCC се отнасяше към доставчиците като към телекоми, които са доста по-строго регулирани. Апелативният съд в Окръг Колумбия определи, че тази политика е неподходяща, защото интернет доставчиците са класифицирани като по-малко регулирани доставчици на информационни услуги.

Какъв беше новият план на FCC?

Съдът потвърди властта на FCC да регулира широколентовия спектър, посочвайки, че агенцията може да използва друга част от комуникационното законодателство, за да възстанови някои от правилата.

На базата на тази разпоредба, председателят на FCC Том Уийлър предложи нови правила, въпреки че те биха позволили някои "търговски основани" сделки за плащане за по-бърз трафик.

Комисията получи над 4 млн. коментара, като защитниците на мрежовата неутралност настояха да се направи така, че да се попречи на създаването на "бързи ленти" в мрежата. През ноември президентът Барак Обама твърдо застана зад тази идея.

В четвъртък FCC прие това правило, като и разшири властта си над т.нар. сделки за свързване, при които доставчици на съдържание като Netflix плащат на доставчиците на интернет, за да се закачат към техните мрежи.

Агенцията прие и нов стандарт за поведение в бъдещето, който забранява на интернет доставчиците "безпричинно филтриране" и "безпричинно поставяне в неблагоприятно положение" на потребители и доставчици на съдържание, като създаде механизъм за разглеждания на жалби.

Кой подкрепя тези промени?

В авангарда са малки интернет компании като Etsy и Tumblr, както и защитници на мрежовата неутралност.
Големите технологични компании като Google и Facebook не искаха да плащат за приоритизиране на трафик, но и не поддържаха официално инициативата за изрично регулиране.

Какво казват противниците на регулацията?

Интернет доставчиците казват, че не са против забраните за блокиране или дискриминация, но те твърдят, че затягането на регулаторния режим ще обезкуражи инвестициите в скъпата мрежова инфраструктура.

Ключови думи

Коментари

SRQBoyboy

Сега ще спукат от дела FCC и вероятно ще докажат за пореден път, че тази комисия няма правомощията да регулира интернет. Много хора се радват на регулацията, приета от комисията. Те обаче не са прочели още секретните преамбюли на Обама в нея. След като се запознаят с тях, може да ревнат. Как ще регулираш интернет със закон за електричеството, парното, водоснабдяването и т.н. услуги, който е приет през 1934 г? Много по-добре е, държавата да не регулира нищо, защото от нейната намеса нещата се сбръчкват и развалят дотам, че отказват да работят. Не е ли смешно държавата да разпорежда колко голямо трябва да е казанчето в тоалетната ви? Крайно време е да се разбере, че е необходим нов интернет, защото сегашният и без регулации ще клекне. Мрежата не е била предвидена за 40 на сто от света, едва ли някой е очаквал, че клиентите ще бъдат около 2, 8 милиарда.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.