Организацията "Протестна мрежа" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с институционалните атаки към наши активисти и належащите въпроси, на които очаква публичен отговор.

Повод за писмото е стартиралата проверка от НАП  на доходите и имуществото на четирима активисти на организацията.

Ето и текстът на писмото:

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов: Протестна мрежа пита 

Уважаеми г-н Борисов, 

Идването Ви на власт през ноември 2014 година съвпадна с поредната и най-силна медийна и институционална атака срещу неформалната група „Протестна мрежа”, създадена по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Ние сме подложени на пропагандна дискредитация от медии със спорни журналистически и етични принципи, които - случайно или не - подкрепят Вашето правителство и ни обвиняват в „смущаване на управлението” и „подривни действия”, насочени срещу държавността.

Последният етап от този натиск е институционален и включва извършване на проверка от Националната агенция по приходите (НАП) на четирима представители на групата – Антоанета Цонева, Асен Генов, Константин Павлов и Николай Стайков. Тази проверка се провежда в режим на пълна непрозрачност и нещо повече - на нас, като засегната страна, ни беше отказана каквато и да е информация относно основанието за провеждането ѝ. 

Смятаме подобни атаки за изключително опасни и насочени директно срещу гражданската ни активност. Нека припомним, че ние внесохме в прокуратурата досието КОЙ?, в което изложихме данни и факти, свързани с депутати и банкери, чиито действия вече натовариха държавните финанси с милиарди лева. Вие много добре знаете това, финансовият министър във Вашия кабинет – също. 

Във връзка с това бихме искали да Ви зададем следните въпроси, като настояваме за ясен и публичен отговор: 

Какво е правното основание за проверката на НАП срещу представители на ПМ? НАП е част от изпълнителната власт и е директно подчинена на финансовия министър, поради което очакваме пълно разкриване на тези основания. 

Ще продължавате ли да легитимирате медии-бухалки, работещи без спазване на базисни етични и медийни правила, чрез Ваши и на други представители на кабинета участия в тях? Ще видим ли някога ясни етични правила за участие в медиите на представителите на Вашето правителство или сегашната медийна среда Ви устройва достатъчно?

Докога ще бавите действията, гласувани изрично и от Народното събрание, в посока на межународно разследване на източването на Корпоративна търговска банка, наричана „черната кутия на няколко правителства”, включително и предишното Ваше?

Докога доминираните от Ваши представители Парламент и парламентарни комисии ще протакат създаването на парламентарна комисия "КОЙ?", разследването на източването на КТБ и внесените преди три месеца преписки за сериозни нередности в процедурата, при която стана възможно злополучното избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Докога, с Ваше действие или бездействие, ще продължават да са на постовете си компрометираните ръководители на регулаторите на небанковия и банков надзор, както и на тези, които са директно отговорни за националната и финансова сигурност на страната?

Г-н Борисов, ние няма да спрем да питаме. Време е да получим и някои важни отговори – не само за себе си, но и за всички граждани, които искат да видят справедлива и работеща държава.

Протестна мрежа
26.02.2015