Държавният секретар на САЩ Джон Кери отложи визитата си в Москва, която трябваше да се проведе днес, съобщи ИТАР-ТАСС.

За това е съобщил руският външен министър Сергай Лавров на среща с президента Владимир Путин.
Според Лавров Кери е обяснил отлагането на посещението си с това, че в момента в САЩ върви подготовка на документи за ситуацията в Украйна. Не е уточнено кога ще се проведе визитата му.

На срещата си с Путин Лавров също така разказал, че Вашингтон в навечерието на преговорите с Москва е формулирал своята позиция, според която между Русия и Украйна има конфликт. Също така, по думите на дипломата, американците предложили да се дистанцират от позицията на "създадената ситуация на държавен преврат". Както казал Лавров, тази концепция много не ни устройва.

Москва е подготвила ответно предложение на САЩ. Според Лавров Русия предлага ситуацията да се реши в рамките на международното право, "като се имат предвид всички украинци без изключение".

Руските и американските дипломати вече проведоха няколко преговора за ситуацията в Украйна. По време на една от последните телефонни беседи Кери предупредил Лавров, че Москва трябва да прекрати разширението на военното си присъствие в Крим или другите украински региони. В противен случай според думите на държавния секретар, САЩ може да приключат с решаването на украинската криза по дипломатически път.

За първи път руски войници стреляха по украинска вонноморска база в понеделник, съобщи Ройтерс. Това стана при тяхно нахлуване в поделение в град Бахчисарай. Няма пострадали, но руснаците отнели мобилните телефони и иззели колите на украинците.