СИМОНА РУСЕВА

 БЕРЛИН – София и Берлин са единодушни, че налагането на икономически санкции заради кризата в Крим биха засегнали Русия, но и държавите от ЕС. България е една от страните, които вероятно биха пострадали най-силно от такива санкции.
Това стана ясно след днешната среща в Берлин на външния ни министър Кристиан Вигенин с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

“Ще работим за това да не се стига до там”, каза Вигенин след 40-минутния разговор на четири очи, воден на английски език.
“Има и песимистичен, и оптимистичен сценарий. Да се надяваме, че ще сработи оптимистичният. Германия играе много активна роля в този процес. Разчитаме да проработи идеята на канцлерката Ангела Меркел за създаване на международна контактна група, която да позволи пряк диалог между руските и украинските власти. Руският президент да бъде убеден, че това е начинът да се решават проблемите, които възникнаха през последните дни и седмици”, коментира пред журналисти Вигенин.

Той е уверил Щайнмайер в готовността на България да съдейства според възможностите си за намиране на дипломатически изход от кризата в Крим.

По време на разговора са били засегнати и проблеми, които изпитват крупни германски инвеститори у нас. Гостът е подчертал значението, което немските инвестиции имат за България -  създават качествени работни места при добро заплащане. “За нас това е предпоставка високообразованите млади хора да остават в България. Имаше наследени проблеми с големи германски инвеститори в последните години. Нашето правителство се опитва да ги решава и има напредък. Има и разбирането от германска страна, че такива дълго затлачвани проблеми не могат да бъдат решени незабавно”, каза Вигенин.

Щайнмайер е приел поканата да посети България тази година, когато  отбелязваме 135 години от установяването на дипломатически отношения с Германия. Според Вигенин освен заедно да отбележим юбилея, подобно посещение би било знак, че Берлин желае интензивен диалог със София.

Българският дипломат номер 1 се срещна по-рано днес в канцлерството с  генералния директор по въпросите на външната политика и сигурността д-р Кристоф Хойсген, а по-късно разговаря с депутати в Бундестага.
След това той прие поканата на авторитетното издателство “Аксел Шпрингер” за среща с германски журналисти. Немските колеги бяха уверени, че България прави всичко възможно нейни граждани да живеят така, че да не пожелават да търсят препитание другаде.

Еднодневното посещение на Вигенин приключи с джазконцерт на майсторите на клавишите и на духови инструменти Владимир Карпаров и Антони Дончев в залата за приеми на посолството ни в Берлин. След това той разговаря с наши сънародници, живеещи във ФРГ.