"Разбирам ви, обаче пари няма. Иначе нямам никакви забележки към изчисленията ви."

Така финансовият министър Владислав Горанов контрира членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които го поканиха днес, за да му аргументират исканото повишение с 12% на заплатите. В предложението си те цитираха чл. 218 от Закона за съдебната власт, според който възнаграждението в системата на Темида трябва да се повиши. 

Членовете на Съвета напомниха и че парите им не са се вдигали от 2011 г. и искат да ги индексират с общо 25,4 млн. лв., следвайки закона и изчисленията на НСИ за средната заплата в държавата към края на 2014 г.

Горанов каза, че е "в деликатна ситуация, тъй като трябва да чуе отношението от едната към другата власт"

"Чл. 218 не може точно да измери съотношението между търсеното добро материално обезпечаване и състоянието, в което цялата държава се намира. Съгласете се, че съдебната заплата не може да расте и когато числителят се запазва, да се променя само знаменателят. Като си уволним шофьорите, чистачките и секретарките, с нищо не се променя дереджето на държавата.", поясни Горанов. 

Той каза, че вярва във философските принципи, заложени в Закона за счетоводството -че фирмите трябва да се водят от икономическото съдържание. 

"Вчера в НС водихме един много небалансиран дебат по отношение на финансовото състояние на държавата и дълга -  каза Горанов. - И следващия ден трябва да говорим с една от властите, която крепи държавата."

"Пари за такова увеличение на заплатите няма. Ако се крепите само на закона, сте напълно прави. Не може да намерим елементите, да ви подкрепим. Това не е счетоводителски отговор, а е обяснение - няма пари", потрети финансовият министър.

Той каза, че разбира ситуацията, в която са членовете на съвета и редовите магистрати, но не е в комфортната ситуация да разпределя излишъци, а в некомфортната ситуация да го слагат на банкноти.

"Проблемът е, че пари няма - може само да се печатат. Но само Мая (Манолова, б.л.) може да ги печати. Можем само като Шойбле (б.р., Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия) да се разберем, че не сме се разбрали", продължи с ирониите министърът.

Той каза, че като част от изпълнителната власт може да помогне само с едно:

"Ако искате, ще променим чл. 218, да не сте в такова некомфортно положение. Да отчита по друг начин пропорциите между финансовото състояние на съдебната власт и финансовото състояние но цялата държава.

Иначе всичките ви сметки са коректни - нямам забележки, каза той.

Но ако в закона напишете, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил. Ще остане същият, какъвто е бил и преди решението."