Германската автомобилостроителна фирма Daimler AG ще помага на руския си аналог Kamaz OJSC да прави леко и тежкотоварни камиони. Европейската комисия одобри смесено предприятия между тях. "Камаз" обаче е част от руския военно-промишлен комплекс и производител на част от бойната техника, с която Русия откъсна Крим и Донбас от Украйна.

Европейската комисия съобщи вчера, че е одобрила съвместно предприятие между двете фирми съгласно европейския регламент за сливанията.

Съобщението посочва, че предметът на дейност на Daimler е развитието, производството и продажбата на леки автомобили, камиони, фургони и автобуси.

Кamaz произвежда камиони, ремаркета трактори, шасита, двигатели, енергийни агрегати и многофункционални бронирани машини. Някои образци можете да видите тук.

Смесеното предприятие ще произвежда леко и тежкотоварни камиони, както и ще заварява и боядисва кабини за тях.

"Проучване на Комисията установи, че предложеното придобиване не повдига въпроси, свързани с конкуренцията, тъй като смесеното предприятие ще има дейност само в Русия и Беларус", съобщи Комисията.

"Анализът на сливането се основава само на качествата на предложената транзакция и е независимо от политическо влияние", каза през Клуб Z говорител на Комисията, помолен да коментира сделката.

"Никоя от съществуващите мерки на санкции на ЕС срещу Русия не би изглеждала да засяга този случай".

Секторните санкции, които ЕС прие срещу Русия миналата година обаче, предвиждат "забрана за износ на стоки с двойна употреба и технологии за военна употреба в Русия или за руски крайни военни потребители".

Те включват и ембарго върху търговията с оръжия и бойна техника с Русия.

Произвежданите от КАМАЗ тежкотоварни камиони и двигатели имат както цивилна, така и военна употреба. "Даймлер" ще допринася точно за това производство.

Европейските санкции вече поставиха под въпрос договорени преди тях военни доставки от държави-членки на ЕС и на НАТО за Русия. Те включват два френски хеликоптероносача от класа "Мистрал" и както и италиански бронирани машини с висока проходимст