Кои са собствениците на българските банки? Интересен въпрос, на който отговорът може да изглежда обвит в мистерия и световни конспирации, но не е тайна. В отчета на БНБ за състоянието на банковата система редовно се представят данни, но само за акционерното участие над 10%. За повече подробности трябва да се погледне в Търговския регистър, където достъпът е публичен, но трябва да се регистрирате с личните си данни и да получите сертификат или електронен подпис за достъп.

Клуб Z извади и подреди данните вместо вас. Банките са подредени по класификацията на БНБ - в първа група са петте банки с най-големи активи, във втора са останалите, а в трета - клоновете на чуждестранни банки.

Данните са актуални към последните им акционерни събрания, от които се вижда акционерната им структура. В таблицата са включени само дяловете над 1%, защото някои от тях, като Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка, Българо-американска кредитна банка и Тексим банк имат хиляди миноритарни акционери.

Какво показва справката? Общият брой на търговските банки, включително и клоновете на чуждестранни трезори, е 27. Повечето от тях са почти 100% собственост на чуждестранни финансови институции. Има само една държавна банка - Българската банка за развитие.