За мен решението да се инициира процедура за сключване на договор с водещи световни банки, така че България да може да се възползва от най-ниските от 200 години насам лихви, за да може да облекчи дълговата си тежест и то по един прозрачен начин и в рамките на ясна процедура за 3 години, само по себе си е легитимно и добро решение. Но то ще бъде 100% работещо и легитимно когато цифрите се фиксират и когато дебатът в НС е коректен, а не както народът винаги казва: политизираме излишно. Нека да говорим с цифри и факти кое е добре за българският народ, кое е добре за българската икономика.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, по повод дебатите за новия външен дълг. Той посочи, че Европейската централна банка е обявила лихва от минус 0.2%.

Според Плевнелиев Владислав Горанов като министър на финансите е длъжен да обясни за дълга. "Не само НС и народните представители, народът трябва да знае точно колко пари за какво и как ще се похарчат", заяви той.

"Когато имате възможност на исторически ниски нива да вземете ресурс, не само една държава, но и всяка фирма би се възползвала, всяко семейство би се възползвало, обаче в рамките на устойчиво поемане на дълг. Отново тук е важно да се говори за обема", каза Плевнелиев.

"Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде сблъсък на аргументи. Нека да се изяснят точно цифрите. Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения. Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани", обобщи президентът.