Зам.-шефът на Софийския градски съд и ръководител на Търговското отделение Иво Дачев ще бъде избран за временно изпълняващ длъжността председател след оставката на Владимира Янева. Това пише вестник "Преса", цитирайки свои източници.

Според вестника новият съдия № 1 Лозан Панов е отправил предложението към Дачев късно в понеделник. Интересно е, че това е най-младият от общо 4-мата заместници на Янева, а като шеф на ТО той гледаше делото за фалита на Корпоративна търговска банка.

От понеделник, откогато  оставката на Янева като шеф на най-важния окръжен съд в страната стана факт, по старшинство я замества Богдана Желявска. Тя е председател на Гражданското отделение, но е една от тези, които дори правосъдният министър Христо Иванов предложи за дисциплинарна проверка, а шефът на ВКС Лозан Панов ѝ поиска оставка. Желявска бе замесена в почти всички скандали със случайното разпределение на делата в СГС, защото се оказа, че тя "е натискала копчето", дори по казуси, които са от компетенцията на наказателното, търговското отделения и др.

Самата Желявска заяви във вторник, че изобщо не обмисля въпроса за оставката си, която е строго личен и морален избор. Зам.-председателката и шеф на Наказателното отделения Петя Крънчева пък поясни, че „в момента преценява и обмисля“.

Четвъртият заместник на Владимира Янева е съдия Николай Димов, който оглавява Административното отделение.

Утре - четвъртък, е денят, в който ВСС трябва да вземе решение за вр.и.д. председател на съда.