БРЮКСЕЛ - Разговорите за приспособяване на двустранните споразумения за "Южен поток" на шест страни от ЕС с Русия ще бъдатзабавени.

Това заяви днес в Брюксел Забине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Причина за това е кризата в Украйна. Разговорите ще продължат засега на техническо ниво, но не и на политическо, добави Бергер. Преди нея за забавянето намекна самият комисар Йотингер.

Все още предстоят други разговори на експертно ниво, каза Джон Кланси, говорител на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт. Според Кланси тези разговори щебъдат за евентуалните търговско-икономически последици за Русия от споразуменията за асоцииране и свободна търговия, които ЕС  предлага на бившите съветски републики.

"Оставаме разтревожени от липсата на признаци на нанамаляване на напрежението на място", каза Майя Коциянчич, говорител на европейската дипломатическа служба. Тя потвърди, че украинската криза ще бъде в дневния ред на среща на външните министри след седмица. Европа заплаши при липса на напредък да затегне санкциите  срещу Русия със замразяване на активи и забрани за пътуване.

Германската канцлерка Ангела Меркел още не е загубила надежда Русия да се присъедини към международна контактна група за преговори по Украйна. "Все още не е много късно", каза германският правителствен говорител Щефен Зайберт тази сутрин. Той обаче изтъкна, че остава малко време и ЕС е готов да наложи по-тежки от сегашните санкции. Това потвърди и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

В телефонни разговори с Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън през уикенда Владимир Путин продължи да настоява върху "легитимното" право на Русия за се намеси в Крим и в законността на предвидения там референдум на 16 март за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. Всички западни лидери определиха вота като незаконен и в противоречие с конституцията на Украйна.

Европейската комисия очаква ЕС да отпусне първите траншове от обещаната финансова помощ за Киев от следващата седмица, каза говорителката на комисията Пиа Ааренкилде Хансен. Става дума за грантове и заеми в помощ на платежния баланс на страната и за търговски облекчения.