Президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, който в момента е лидер на партия АБВ, заяви, че има спор между експерти за това колко точно са старите задължения на България, които трябва да се изплатят с новия външен дълг.

„Нашите експерти смятат, че размерът е някъде около 9 млрд. лева. Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни „буферни“ средства, които не можем да приемем. Трябва да бъдем убедени“, каза Първанов.

Според финансовия министър Владислав Горанов старите задължения, чиито падежи са в следващите няколко години, са 12 млрд. лв.

Първанов повтори, че  АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за новия дълг.

"Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове", каза още Първанов.