Руският олигарх Михаил Ходорковски е поискал от властите в Швейцария разрешение за постоянно пребиваване в страната, предаде Ройтерс.

Това заяви Вернер Шапли - сътрудник на компанията "Креафактори", представляваща интересите на Ходорковски. Шапли обаче не пожела да даде подробности, нито да каже в кой точно град смята да се засели магнатът.

Михаил Ходорковски, който притежаваше петролната компания ЮКОС, прекара десет години в затвора, след като бе арестуван през 2003 г. при зрелищна акция на летището в руския град Новосибирск. Той получи две присъди за присвояване, пране на пари и укриване на данъци. Западът обаче бе единодушен, че атаката срещу него е политическа и дело лично на президента Владимир Путин. Ходорковски бе заклет противник на руския лидер и финансираше опозицията срещу него.

Олигархът така и не призна вината си. През есента на 2013 г. той изпрати на Путин молба за помилване по семейни причини. На 20 декември м.г. Ходорковски бе помилван и освободен, след което веднага замина за Германия. Оттам олигархът отиде в Швейцапия, където живее семейството му. В момента той пребивава там с тримесечна швейцарска шенгенска виза.

Ходорковски е вече трети ден в Украйна. Днес той изнесе лекция на тема "Права и свободи" пред студенти от Киевския политехнически институт. Някогашният най-богат руснак нарече "събитие от световен мащаб" промените в Украйна. Той обаче допълни, че са допуснати някои грешки, и разкритикува действията на крайните радикални елементи.