Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийския градски съд. Тя не е напуснала съдебната система и остава съдия, казаха пред Клуб Z от пресслужбата на СГС. Оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет вчера следобед. 

До момента нито на сайта на СГС, нито на този на Висшия съдебен съвет има информация.

На 19 февруари Янева беше отстранена единодушно от съвета и като шеф, и като съдия след предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Повод стана образуваното й досъдебно производство във връзка с разработката "Червеи", по която Янева е разписвала незаконосъобразно разрешенията за специални разузнавателни средства.

"Дневник" съобщава, че търси Янева за коментар.

Миналата седмица правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов внесоха предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и нейния заместник - съдия Богдана Желявска. До обсъждане на предложението не се стигна, защото то не било минало през дисциплинарната комисия на съвета. 

Засега заместниците на отстранената председателка на СГС не обмисляли да подават оставки, пише "Дневник". В момента съдът се ръководи временно от Желявска.