Няма отговорни длъжностни лица от Столичната следствена служба за изчезналите две тефтерчета на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. Това е показала проверка, разпоредена от градския прокурор Христо Динев, съобщава "24 часа".

Проверката започна, след като на 5 ноември двата бележника мистериозно бяха откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Златанов получи три години и половина затвор и на втора инстанция от САС. Той бе осъден за това, че не е публикувал на страницата на комисията сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е качил решение срещу бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Досега обаче съдът отказва да се интересува кои са лицата Б. Б., Ц.Ц., И. Ф., Д. П. и т.н.

От прокуратурата обяснили пред "24 часа", че при проверката не са открити нарушения от страна на следователя или други длъжностни лица по съхранението или предаването на веществените доказателства.

Интересно е, че по това време и само допреди няколко седмици шеф на столичното следствие беше Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Той бе назначен скандално в първите дни на март 2013 - веднага след падането на първия кабинет "Борисов", а  издигането му ядоса дори главния прокурор Сотир Цацаров.

Проверяващият го в случая - градският прокурор Христо Динев, пък бе назначен от ВСС с известното "монолитно мнозинство" от 16 гласа през януари 2014 г., пак по времето на кабинета "Орешарски". Тогава дори представляващият ВСС Соня Найденова се изказа със забележка за шеметната му кариера - Динев е бил няма и година директор на СРП, преди да оглави една от най-важните прокуратура в страната.