Млада жителка на Шотландия, присъединила се миналата година към джихадистите в Сирия, вероятно е вербувала три британски ученички, пише пресата на Острова.

От няколко дни цяла Великобритания тръпне в очакване на новини за 15-годишните Шамима Бегум и Амира Абасе и година по-голямата Кадиза Султана.

От ляво на дясно: Кадиза, Амира и Шамима. Снимките им бяха разпространени от Скотланд ярд на 20 февруари.

На 20 февруари Скотланд ярд разпространи техни снимки. Съобщено бе, че те са изчезнали на 17 февруари. Момичетата били за последно забелязани край домовете си в източната част на Лондон рано сутринта на този ден. Те отишли на летище "Гетуик". Смята се, че трите са се качили на самолет на турските авиолинии, с който отлетели за Турция, а оттам - за Сирия. Твърди се, че девойките вече били забелязани в сирийския град Тал Абияд, контролиран от "Ислямска държава" (ИД).

Учудващото според Скотланд ярд е, че нито турските авиолинии, нито британските гранични власти са съобщили, че трите момичета се опитват да заминат без придружител за Турция. А се знае много добре, че именно през тази балканска страна минава маршрутът на желаещи да влязат в Сирия.

Едната от ученичките вероятно е използвала паспорта на по-голямата си сестра. 

Семействата на момичетата са отчаяни и днес отправиха поредния призив те да се приберат у дома.

Трите момичета са приятелки от детинство, те са учили в едно и също училище в Лондон. Това са поредните девойки от Западна Европа, поддали се на агитацията да отидат в Сирия, за да се влеят в редиците на ИД.

Шамима, Амира и Кадиза били подмамени от добре образована жителка на Шотландия. Това е 20-годишната Акса Махмуд. Тя е родена в семейството на пакистански имигранти в Глазгоу. Всичките четири деца на фамилията са завършили престижни шотландски колежи. 

Трансформацията на Акса

                     Акса Махмуд вероятно е
                   вербувала трите момичета.

Допреди две години Акса била типично британско момиче, израснало с книгите за Хари Потър и с филмите от серията "Игрите на града". Тя обичала да слуша и група "Колдплей".

През ноември 2013 г. Акса съобщила на родителите си, че иска да попътува из Европа. Те я пуснали и тя изчезнала безследно за 4 дни. Накрая се обадила по телефона и казала, че е в Сирия.

Оттогава Акса Махмуд живее в сирийския град Рака, където е крепостта на ИД. Тя ръководи джихадистка бригада, съставена само от жени. Те контролират бордеите на терористичната групировка в града. 

В тези бордеи са докарвани отвлечени иракски момичета йезиди. Акса, която вече е приела бойното име Ум Лаит, ги убеждава да не се противопоставят на джихадистите, превърнали ги в свои робини. През 2014 г. бойци на ИД изклаха няколко хиляди йезиди в планините в района.

Акса Махмуд отговаря и за пропагандата в социалните мрежи. Тя разпространява послания на ИД, за да привлича кандидатки за джихадистки булки. Именно родената в Глазгоу пакистанка първа се свързала с Шамима - една от трите изчезнали лондонски ученички.

Родителите на Акса заявиха на пресконференция, че са се отрекли от нея. Съпрузите Музафар и Халида Махмуд твърдят, че тя е срам за семейството.

Родителите на Акса обясняват какъв срам е за тях дъщеря им. В средата е адвокатът на семейство Махмуд.

Защо се оставят да ги вербуват?

Няколко са причините, които тласкат млади жени да отиват на джихад в Сирия, отбелязват експерти, цитирани от в. "Дейли телеграф".

На първо място, това е познанството с хора, които вече са отишли в редиците на ИД.

Друга причина е романтичната за мнозина представа за ролята на съпругата на джихадистите и отхвърлянето на западната култура на салоните за красота и бутиците за маркови стоки.

Смята се също, че момичетата, отишли на джихад в Сирия и в Ирак, са уязвими и изпълнени с надежди за по-добро бъдеще, отколкото това, което биха имали в западните страни, в които са родени и където живеят. Поне това обаче не би трябвало да важи за Шамима, Амира и Кадиза. И трите лондонски момичета са били много добри ученички и са имали винаги отлични резултати, изтъкват техните близки и преподаватели.

След случая с трите девойки британският премиер Дейвид Камерън призова училищата в страната да бъдат бдителни в битката с ислямския екстремизъм и да противодействат на опитите за привличане на млади хора в екстремистки организации.

Франция отнема паспорти

Властите във Франция конфискуваха днес за половин година паспортите и личните карти на шестима души, готвещи се да заминат за Сирия, предаде АФП. Срокът на конфискацията може да бъде удължен.

Това е първото прилагане на приетата през ноември 2014 г. клауза в Закона за борба с тероризма. Тя позволява изземането на лични документи на високорискови лица, за които има информация, че се готвят да пътуват към зони на бойни действия. В замяна на иззетите документи мъжете получили разписки.

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че ще има и други такива случаи.