Европейската комисия съобщи днес, че проучва дали сделка на Русия да построи два нови реактора за 10 милиарда евро в единствената атомна елекроцентрала в Унгария отговарят на европейското законодателство за защита на конкуренцията и на правилата за държавната помощ.

„Поръчката за разширяване на ядрената централа в Пакш без търгова процедура е поставена на вниманието на Европейската комисия, нашите служби сега проучват този въпрос и сме в процес на изясняването му с унгарските власти“, каза Ана-Каиса Итконен, говорителка на въпросите на енергетиката в Комисията. „Проучването е все още в съвсем предварителен стадий и следователно не можем да правим каквито и да са заключения за съвместимостта на проекта със законодателството на ЕС за държавните поръчки и с правилата за държавната помощ“.

Взират се и в нов газов договор с Русия

Говорителката добави, че Комисията проучва съответствието с европейските норми и на нов договор, който Унгария сключи с Русия за доставка на газ. Според медийни източници той позволява страната да продава на Украйна газ, който е купила на международния спот пазар, но не и да връща обратно в Украйна газа, който е бил транзитиран през украинска територия за Унгария.

Украйна използва двупосочните връзки, които има с Полша, Словакия и Унгария, за да напълни хранилищата си с газ за тази зима, след като миналия юни Русия спря доставките за нея заради спор по плащанията. Те бяха възстановени за шест месеца в преговори с посредничеството на ЕС в края на миналата година.

Руският газов монопол „Газпром“ твърди, че е незаконно европейските му клиенти да връщат предназначен за тях газ на Украйна. ЕС смята, че веднъж влязъл на европейска територия газът се търгува по европейски правила и трети страни не могат да определят къде да го пращат държавите-членки.  

„Тези реверсивни газови потоци са законово солидни и в съответствие с европейското законодателство“, каза Итконен.

Какво прави Унгария в Пакш

За разлика от България, Литва и Словакия, на Унгария не се наложи да затвори четирите си реактора от съветско време ВВЕР-440, когато се присъедини към ЕС през 2004 година. Те са подобни на закритите в АЕЦ-Козлодуй блокове 1-4, но от по-нова модификация. Имат обща мощност от 2 000 мегавата, пуснати са между 1982 и 1987 година и осигуряват 40  на сто от енергопотреблението на страната.

През 2005 година унгарският парламент гласува да удължи 30-годишните им експлоатационни срокове с по 20 години. Подписаната през 2014 година сделка с Русия предвижда в Пакш да бъдат построени два нови 1200-мегаватови реактора от модела ВВЕР-1200. Русия покрива 80 на сто от разходите със заем за Унгария.