"Странно е самочувствието, че можеш да поставиш точно Унгария в услуга на руските имперски амбиции, а да останеш ненаказан..."

Така лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира чрез профила си във Фейсбук резултатите от частичните избори в Унгария, провели се вчера.

Управляващата в Унгария дясна партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан загуби своето парламентарно супермнозинство.

Това стана след частични избори в западния район Веспрем. Там с 43 на сто от гласовете спечели подкрепяният от социалистите независим кандидат Золтан Кес. Лайош Немеди от десницата взе едва 31 процента.

Така "Фидес" загуби супермнозинството си от две трети в 199-членния парламент, което имаше от изборите през 2010 г. Тя вече има 131 депутати. Партията няма да може да си възстанови мнозинството от 133-ма представители, дори да спечели следващите междинни избори във Веспрем през април.

Миналата седмица на посещение в Унгария бе руският президент Владимир Путин. Тогава от "Евронюз" коментираха, че формално посещението на Путин е за подписването на договор за доставка на газ, но истинската причина е, че руският президент иска да покаже, че Будапеща е съюзникът на Москва в ЕС.

Посещението на Путин бе съпътствано от многохилядни протести в Будапеща.