"Очаквам с нетърпение случаят „Лясковец” да влезе в съда." Това заяви във Велико Търново главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от „Фокус”. Според него по този начин ще се разкрие обективната истина за случая и ще паднат всички инсинуации. (Стрелецът Петко Петков е с 3 повдигнати обвинения - за убийство на Емил Шарков, за опит за убийство на други 3-ма командоси и за незаконно оръжие, б.р.)

„За да имаме правова държава, да имаме действащи институции, оттук нататък трябва да оставим съдебната власт да си свърши работата съгласно тяхната функционална компетентност”, посочи Лазаров. По думите му е грешна информацията, че само служители на ОДМВР-Велико Търново са наказани за случая. Има наказани служители и от Специализирания отряд за борба с тероризма, разкри той, но не пожела да конкретизира колкото точно са те. 

"Службите, които извършват проверките в МВР, са две - Инспекторатът и „Вътрешна сигурност”. Те са на пряко подчинение на политическото ръководство и не е коректно аз да давам оценка или да изтъквам информация, която е от тяхната компетентност”, каза главсекът.

Той допълни, че конкретно за случая „Лясковец” носи отговорност пред ръководството на МВР и припомни, че непосредствено след операцията е предложил на министъра на вътрешните работи - тогава Цветлин Йовчев, да си подаде оставката. „Тогава г-н Йовчев заяви, че след приключване на проверката ще вземе съответното решение. Вие знаете ли колко проверки се правеха оттогава в МВР, и то основно по отношение на действията на главния секретар? И аз вече не знам, но знам със сигурност, че няма установени нарушения или грешки по отношение на действията на главния секретар”, заяви Лазаров.

"Уважавам скръбта на майката на колегата Емил Шарков", заяви още той.

Лазаров обаче напомни, че досега не е коментирал нападките срещу него от страна на Ваня Рибчева и посочи, че няма да го направи и за в бъдеще. Що се касае до това дали ще се проведе среща между него и майката на загиналия в Лясковец командос, той каза: „Времето ще покаже”.

Светлозар Лазаров призна, че се чувства длъжник по отношение на загиналите служители на МВР вследствие на изпълнение на служебните им задължения. Той изброи, че случаите на загинали служители на МВР през 2014 година са четири. Единият от служители е загинал при преследване на извършител на тежко криминално престъпление. Той е бил блъснат на кръстовище от автомобил. Другият случай е със загиналия полицай при инцидента на южната граница. Третият е със загинал полицай на язовир Искър. Той паднал от покрива на сграда, опитвайки се да оправи прилежаща инфраструктура. „По отношение на враговете ми там биха могли да намерят повече дефицит и повече възможности да ме атакуват какво съм свършил”, заяви Светлозар Лазаров.

„Що се касае до случая „Лясковец”, да - той има много дълга давност, започнал е много назад във времето и там да допуснати различни грешки в работата, но на мен не ми е известно г-н Илиян Личев (шеф на ОДМВР., б.р.) да има нещо общо”, заяви Лазаров.

Той допълни, че въпреки смяната на трима директори за кратък период от време са постигнати много добри резултати. Лазаров за пореден път повтори, че постът на главен секретар не му е самоцел и не се е "родил главен секретар на МВР".

Той обаче пак повтори, че битовата престъпност е спаднала с 10% през 2014 г., има сериозно повишаване на разкриваемостта на престъпленията.

"Разбити и задържани са 5-6 групи за тежки убийства - каза още Лазаров. - Въведеният интегриран модел за работа на МВР под ръководството на прокуратурата е довел до изземване на един тон хероин през миналата година, при разкрити 220 килограма за 2013 година."

По думите му е налице и увеличаване на разкритите количества марихуана и кокаин. Според главния секретар продължава тревожната тенденция на увеличаване на броя на битовите убийства в семейна среда. Средно техният брой през последните години е между 110 и 120. Лазаров прогнозира, че тревожната картина ще се задълбочава, защото има много наслоения от социален и финансов характер.