"А вие защо колите Пипи Дългото чорапче?"

Може би така трябва да завършва днес знаменитият съветски виц* от едно време. Тази мисъл ми хрумна след днешния антинатовски митинг в София.

На един от плакатите бе нарисуван американски войник, който пробожда с щика на оръжието си някакво подобие на Пипи Дългото чорапче. Плитките удивително приличаха на тези, които знаем от картините в знаменитата книга на Астрид Линдгрен.

В новия си вид вицът ще звучи съвсем политкоректно. Първо, няма да се говори за бесене на негри. Второ, Ефраим Дългия чорап .- бащата на Пипи, вече е само крал, а не негърски такъв, тъй като звучало расистко.

Никой не можа да обясни какво означава този плакат. Затова в Клуб Z приехме, че на него е изобразена Пипи Дългото чорапче. Най-малкото, досега никой не ни е посочил някаква друга версия.

Защо Пипи? Или защо шведска връзка? Лично аз се сетих как през 70-те г. в СССР се появи една карикатура на група хулигани с бутилки в ръце. Предводителят бе нарамил огромен касетофон, а на фланелките на цялата компания бе изписано АББА. Музиката на тази знаменита шведска група по никакъв начин не подтикваше към насилие. Единственото обяснение би могло да бъде, че младежите няма как да бъдат убедени, че местните певци на соца са по-добри от скандинавския квартет.

По същия начин след появата на уокмените на Запад съветската преса писа, че те причинили много смъртни случаи сред шофьорите, които, видите ли, ги слушали, докато карат колите си. И на децата бе ясно, че всичко е предизвикано от безсилието, че тези джаджи ги произвежда загниващият капитализъм.

Е, все пак всичко това си бе цяла еволюция в сравнение с легендарните, но помнещи се и до днес американски войници в Корея и Виетнам, въргалящи се пияни от "Кока-Кола".

Днес такива смехории не хващат дикиш дори в Русия. Тъй като руснаците вече пътуват свободно и могат да видят как е по света.

Дали пък софийският плакат не е тънък дипломатически ход с дългосрочна перспектива? Да не забравяме, че Швеция е неутрална държава и успява да остане такава дори по време на Втората световна война. Членство в НАТО там никога не е било на дневен ред. Дали авторите на плаката не целят да привлекат вниманието на шведските дипломати? Нека им бъдем малко в помощ. Швеция си закри посолството в София преди няколко години.

Ако последното предположение е в сферата на фантастиката, плакатът с Пипи (или нейното подобие) показва, че във възприятието си за света някои хора не са мръднали много от времето на антиамериканските карикатури от 60-те и 70-те години.

Американският жандарм изтръсква парите на хората за НАТО. Карикатурата е
нарисувана през 1979 г. от известното съветско трио Кукриникси.
"Фрази и... бази"

Не може да не предизвика въпроси и постоянното развяване на знамена с лика на твърде спорна фигура като Че Гевара. Антинатовците в известна степен си противоречат - хем са против оръжието, хем идол им е човек, за когото казват, че често го е използвал.

Защо например не вземат да издигнат лика на Имре Над или Александър Дубчек? Не знаят кои са? Ние ще им помогнем.

И двамата са комунистически водачи, жертви на въоръжени интервенции. Тук вече трябва да светне сигналната лампичка.

Първият е министър-председател на Унгария по време на въстанието през 1956 г., смазано от СССР. Излъган е да излезе от югославското посолство, където се укрива, за да бъде отведен в Румъния и разстрелян.

Вторият е генерален секретар на Чехословашката компартия през 1968 г., започнал демократичните реформи, известни като Пражката пролет. Тя е смазана от танковете на цели пет (!) държави, сред които и България.

Или тези двамата не заслужават почит, защото са се опълчили на миролюбивия Съветски съюз?

А тези миролюбиви българи дали са протестирали против пуча срещу Горбачов през 1991 г., когато светът бе изправен на нокти? Дано, дано, ама надали.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

* Ето оригиналният виц:
Пита американският президент генералния секретар на ЦК на КПСС защо в СССР магазините са празни. "А вие защо бесите негрите?", контрира съветският лидер.