Русия, Украйна и лидерите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) подписаха документ за начало на изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Донбас, което започва от днес, предаде Нюзру.

Изтеглянето трябва да бъде извършено в съответствие с Минските споразумения.

Вчера Украйна и проруските сепаритисти си размениха военнопленници. Размяната стана в Луганск. 52-ма бунтовници бяха освободени срещу 140 бойци от силите на Киев. 

Днес в Киев ще бъдат почетени жертвите на протестите на Майдана, загинали точно преди година. Почитта си към убитите ще отдадат президентът на Украйна Петро Порошенко, президентите Бронислав Коморовски на Полша, Далия Грибаускайте на Литва, Андрис Берзинс на Латвия, Георгий Маргвелашвили на Грузия, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В Москва пък 40 000 души се включиха в акцията на създаденото едва преди месец движение "Антимайдан", предаде Лента.ру. Тя се провежда под надслова "Година от Майдана. Няма да забравим, няма да простим!" Целта на "Антимайдан" е да не бъде допусната в Русия цветна революция като тези в другите бивши съветски републики.

Същевременно американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че САЩ предвиждат да наложат много скоро нови тежки санкции срещу Русия, която смятат за отговорна за нарушаването на договореното прекратяване на огъня. На съвместна пресконференция в Лондон с британския министър на външните работи Филип Хамънд, Кери определи превземането на Дебалцево от сепаратистите като едно от най-скандалните нарушения на споразуменията от Минск.

Днес в Луганск ще пристигне роденият в Украйна легендарен певец Йосиф Кобзон, който преди седмица бе включен в новия черен списък на ЕС. Изпълнителят на песента от филма "17 мига на пролетта", който е пял на митинги на БСП и "Атака" у нас, ще изнесе в контролирания от сепаратистите град два концерта. Единият ще бъде за цивилни граждани днес, а другият - за военни, утре. Поводът е утрешното честване на Деня на защитниците на отечеството, бивш Ден на Съветската армия.