Вицепремиерът Томислав Дончев реши да перифразира думи на Архимед, за да коментира атаките от опозицията срещу намерението на управляващите да одобрят тригодишна програма за кредит до 8 млрд. евро.

"Дайте ми опорна точка и аз ще ви вдигна рейтинга", каза Дончев.

Според него БСП се е опитала да надигне "голям политически вой" покрай една рутинна процедура. Томислав Дончев припомни, че депутатите през годините редовно одобряват подобни споразумения. 

Вицепремиерът призна, че в България има страх още от Виденово и Луканово време за свръхзадлъжнялата и пропаднала държава.

"Поради травматичния ни опит у хората има подобен страх и някой се опитва да го експлоатира", продължи зам.-министър-председателят.

Томислав Дончев изрази оптимизъм, че в близките дни ще бъдат изгладени противоречията с партньорите от Реформаторския блок. Вчера Радан Кънев определи като гаф недостатъчно доброто обясняване от страна на финансовия министър Владислав Горанов.

"Отворен въпрос е дали ние е трябвало да ги убеждаваме по-грижовно или те е трябвало да разберат по-бързо", репликира Дончев.

Вицепремиерът увери, че няма опасност парите от заема да бъдат похарчени на тъмно, защото "те могат да бъдат харчени само за това, което пише в бюджета".

Правилните теми за дебат, според Дончев, били други: 

- как да харчим по-малко,

- как с по-малко пари да постигнем по-голям ефект,

- достатъчен дял от БВП ли разпределя държавата,

защото България била на последно място в ЕС по разход на държавата на глава от населението.