Днес екоминистърът Ивелина Василева обяви, че още от 2002 насам в езерото "Сребърна" се изливат отпадните води на едноименното село. Този резерват е единственото място на Балканския полуостров, където се размножават къдроглави пеликани.

Новината предизвика гневен коментар на икономиста Владимир Каролев.

Ето текстът който той написа във фейсбук:  

Значи, вече 12 години се изливали л...а в резерват Сребърна (на път да го преименуваме в "помийна яма Сребърна") и всяка година 2 400 000 кубика дърва се изсичат незаконно (отделно са и съмнително законно-изсичаните като онези в защитената местност Силистар), но за последните десет години, еколозите превърнаха в топ екологични теми инвестиционно намерение на трънясало лозе на няколкостотин метра от нестопанисвания плаж в местността Карадере и построяването на втори лифт, значителна част от чиято просека минава, така или иначе, през голяма безлесна зона (и съгласно закона, за отсечените дървета, има компенсиращо залесяване, извършвано от общината и финансирано от инвеститора).

Защо ли ми се струва, че тази и другата година, когато започнат още няколко значими курортни проекта (например, френският проект за нова ски зона в Рила), пак ще се намери някой много важен тръняк, гущер или чичопей, заради когото да се марширува по жълтите павета, а л...ата ще си продължат да пълнят Сребърна (там инвеститори няма) и близки до депутати бракониери ще продължат да си секат на спокойствие?

Екологични приоритети, майна.

П.П. Толкова съм бесен от ставащото в резерват Сребърна, че ще спонсорирам този пост с 20 евро, за да го видят повече хора.

Бел. ред. - думичките, които смятаме за неподходящи за аудиторията на Клуб Z, са изписани частично с точки.