Снайперистите, стреляли миналата година по мирните граждани на Майдана в Киев, са били ръководени от Владислав Сурков, съветник на президента Путин, съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко. Такива показания са дали по време на разпитите бойци от спецподразделението "Алфа". 

Владислав Сурков.

Точно преди една година на площада в Киев, където от месеци хората протестираха срещу президента Янукович, бяха убити около 100 души. Днес хиляди хора се събраха на Майдана, за да почетат паметта на загиналите.

Порошенко съобщи още, че разследващите престъпленията по време на миналогодишните събития са получили достъп до телефонните разговори на Янукович с представители на руските силови структури. От тях става ясно, че още много рано, преди пускането в действие на снайперистите, те са се готвили за разстрел на активисти на площада, обясни президентът.

"Престъпленията срещу човечеството нямат давност, но питам: Нима Русия някога ще ни предаде престъпника Янукович, главният виновник за кръвопролитията на Майдана? Не се съмнявам, че той ще гори вечно в Ада, но това е извън земната юрисдикция. Въпреки това Радата прие закон за привличане под отговорност на ръководството на бившия режим, което убиваше хора и грабеше страната", заяви държавният глава.

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко разказа пред тв канала "1+1", че в края на 2013 и началото на 2014 г. в Киев са пристигали три групи сътрудници на руската Федерална служба за сигурност за организиране и планиране на разгонване на протестиращите от Майдана. От разпита на бивши сътрудници на СБУ "Алфа" е станало ясно разположението на снайперистите, има и имена и документи на спецченгета, знае се кога са влизали и излизали от Украйна, дори къде са се намирали. От същите разпити е станало ясно, че Сурков ги е ръководил в Киев, поясни Наливайченко.

Междувременно в Донбас примирието продължава да се нарушава. На много места се чува стрелба, съобщава се и за загинали. Смята се, че сепаратистите са пленили 110 украински боици, които бяха блокирани в Дебалцево. Но като цяло "нормандската четворка" смята, че засега прекратяването на огъня се спазва. Остава да се изтегли и тежкото оръжие. Артилерията на 30 км, ракетните залпови установки на 40 км и големите ракети на 140 км от разделителната линия.