Акцията на МВР срещу битовата престъпност пожъна сериозни успехи - намаление с 26% на общата битова престъпност и 32% само на кражбите. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в студиото на БНТ. 

Акцията, която стартира показно точно преди месец на 10 февруари, започна с 54 екипа, 146 служители на МВР, и 45 автомобила от цялата страна. Главният секретар изтъкна, че това е само една от 15-те мерки, заложени в плана - най-видимата за обществото.

Лазаров подчерта, че 70-те процента, които обяви вътрешният министър Йовчев в четвъртък, се отнасят за отделни места, докато 26% е спадът за цялата страна.

Чистите цифри също сочат спад - 16 518 престъпления са засечени от 1-ви януари до 6-ти март, спрямо 20 046 за същия период на 2013 г. На фона на тези данни Лазаров определи, че "нещата се развиват в правилната посока", но изтъкна нуждата от допълнителни мерки - привличането на тайни сътрудници и по-ефективното използване на СРС-та. Те обаче зависят от приемането на новия Закон за МВР и създаването на подзаконова нормативна база.

"Трябва да печелим доверието на гражданите" подчерта Лазаров.

Той приветства идеята да се наемат безработни в регионите като помощници на МВР. Тя бе представена като ефективно решение на проблемите със сигурността и временната заетост от министъра Йовчев миналата сряда. Лазаров подчерта, че тази идея е още в разработка и не е негова работа да коментира как точно ще се осъществи:

„Ако се намери съответния финансов ресурс и се ангажират конкретни хора, това е добре дошло за МВР. Ако това стане, ще се изгради съответната нормативна база, която ясно да регламентира взаимоотношенията и съответните критерии, по които ще се работи с тези хора. Но това са политики, не мога да се ангажирам с управлението на хората, които ще се наемат, не е редно“

Евентуалните "стражари" ще се наемат от местната власт и ще получат нужните правомощия, за да се борят с битовата престъпност активно. Засега обаче жандармерията остава по ключовите места, определени в проекта.

Това създаде и друга опция за служителите на МВР - да взимат допълнителни смени и съответно допълнителни доходи. Това е идея на синдикатите и главният секретар отказа да я коментира, защото отново зависи от конкретния вид на новият закон.

Мерките срещу миграционната вълна също са успешни според Лазаров и данните, които предостави. Натискът по границата обаче не намалява - 1286 лица са опитали да влязат нелегално в страната от 1 януари до 28 февруари. 443 са задържани от турските власти по наш сигнал, 581 са върнати обратно, и едва 262-ма са влезли в страната, спрямо 467 за 2013 г. за същия период. Лазаров благодари на колегите си за изключителната мотивация и отбеляза, че ситуацията по границата все още е много динамична.