ЕС и Великобритания са "допуснали катастрофални грешки" по отношение на украинската криза, гласи доклад на комисия от британския парламент, цитиран от "Евронюз". "Дипломатите са действали като сомнамбули", се допълва в документа.

Според комисията по европейските въпроси в Камара на лордовете липсата на стабилна аналитична способност от страна на Великобритания и ЕС е довела до катастрофална грешка в интерпретацията на атмосферата в периода преди кризата, е заявил председателят на комисията Кристофър Тугендхат.

Докладът посочва, че отношенията между ЕС и Москва дълго време са били основани на „оптимистичния постулат“, че Москва се ангажира да върви по пътя към по-силна демокрация. В същото време лошата преценка за свързаните с Русия въпроси от страна на външното министерство на Великобритания и другите европейски страни не е позволила да се даде „внушаващ уважение“ отговор на кризата, подчертава още комисията.

Остра е критиката към външното министерство в Лондон, което действало мудно и давало неточни анализи. Освен това били съкратени много експерти по Русия във ведомството и това още повече намалявало капацитета за точна оценка на политиката на Кремъл.

Нито ЕС, нито Лондон са дали стратегически отговор на действията на Москва и какво трябва да се предприеме за дълъг период от време в бъдеще. 

Говорителка на Форин офис се опита да защити дипломатите като заяви, че никой не бил в състояние да предвиди незаконната и несправедлива агресия на Русия в Украйна. Този отговор обаче не задоволява критиците, защото точно това е работата на експертите - да предвиждат не ходовете, които се виждат с просто око, а нестандартните действия и резки обрати в позицията на противника.

Сър Ендрю Ууд, бивш британски посланик в Москва е съгласен с отправената критика, че Европа и САЩ са допуснали много грешки. Той нарича ситуацията в Русия "замръзнала анархия". И пояснява, че "Кремъл е предприел авантюра в Донбас и сега не знае как да излезе от това блато. И за да отклони вниманието може да разшири натиска си върху други територии като Прибалтика например", съобщава Би Би Си.