В периода 1984-1988 година секретните сътрудници „Ричев“ и „Хико“ от Научно-техническото разузнаване към Първа главно управление на Държавна сигурност откраднали от лаборатория в Токио „7 линии хибридомни клетки, произвеждащи моноклонални антитела със специфична насоченост, плазмиди и други линии клетки, подпомагащи хибридомната технология“. Зад тези неразбираеми за широката публика думи се крие създаването на български тест за бременност.

Това разкриват разсекретени документи от архива на ДС, които специализираният изследователски сайт „Държавна сигурност“ - desebg.com публикува.

На 4 февруари 1988 година подполковник П. Костадинов – началник на първи отдел в Научно-техническо разузнаване, докладва на началника си за „постижението“.

След това ДС „дооборудвала“ лаборатория в Института по зоология към БАН, където на базата на „придобитото“ разработили готов продукт – диагностичен тест за откриване на ранна бременност.

В докладната записка пише, че според секретен сътрудник „Ричев“, тестът познавал в 97,22% от случаите и „съществуват реални възможности за продажбата на готовия продукт на международния пазар с висока икономическа ефективност.

Служителите на Първо главно докладват на началниците си, че с помощта на „придобитото“ с еднократна инвестиция от 215 щатски долара може да се произведе търговски продукт с пазарна стойност около 480 млн. щатски долара.

Историята обаче не помни подобен световен бум на български тестове за бременност.