Мъж уби домашно куче с брадва тази сутрин в Пловдив, съобщи trafficnews.bg. Причината - лаело по неговият любимец, 

Случката станала около 9 часа, когато Златка Андреева извела 4-годишната Нера на разходка в район "Кършияка", и веднага щом установила, че няма други кучета наоколо, я пуснала да потича. 

"След малко обаче се появиха две - едното от които беше голямо женско и с Нера започнаха да се лаят”, разказва Андреева. 

Двете кучета се сджавкали, а момичето започнало да дърпа догото настрани. 

"В този момент видях стопанинът му да се приближава с брадва в ръка. Кучето беше с гръб и изобщо не го видя. Той вдигна брадвата и я заби в гърба му. Кръвта му бликна като шадраван", продължава разказа си Здравка.

Тя се опитала да защити Нера, но мъжът насочил брадвата към нея и я заплашил с убийство. В истерия тя побягнала към къщи, където бил приятелят й - Владимир Халачев. Двамата натоварили все още дишащото куче в колата и го откарали във ветеринарната клиника. Докторите също били потресени. 

Ударът с брадва е прекъснал гръбначният стълб на Нера.

Лекарският екип веднага включил животното на системи, но при прегледа се оказало, че гръбначният му стълб е прекъснат и малко по-късно кучето издъхнало.

"Не познаваме мъжа, знаем че живее някъде в нашия блок, но дори не знаем как се казва. Лично мен два пъти ме е заплашвал с убийство, както и Нера, защото лаела по неговото куче. Никога обаче не съм предполагал, че това може да се случи и не съм подавал жалби в полицията”, разказва Владимир Халачев. Той е категоричен, че Нера никога не е нападала човек или друго куче. 

"Тя е едра порода, но е безкрайно социално и любвеобилно животно. Играе си с малки и големи кученца.  Да, лае, когато види друга голяма женска, но това е заложено в породата им да доминират. Не знам какво сърце трябва да имаш, за да убиеш куче по този начин. Не съм срещал подобна жестокост. А съм виждал, че човекът има и малка дъщеря. Нямам думи”, казва още той.

Този следобед двамата стопани погребали кучето, а след това подали жалба в Районната прокуратура. И двамата са много разстроени, на Златка й се наложило да пие успокоителни - Нера е била първото им куче и са били изключително привързани към нея.

Халачев е спортен съдия, а Златка работи в кабелен оператор.

"Проявите на жестокост спрямо животни бяха криминализирани през 2011 година с измененията на Наказателния кодекс. В случая става дума за убито домашно куче по особено мъчителен за животното начин и с особена жестокост. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хиляди лева”, коментира адвокатът на стопаните Росен Димитров.