Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мъж уби домашно куче с брадва тази сутрин в Пловдив, съобщи trafficnews.bg. Причината - лаело по неговият любимец, 

Случката станала около 9 часа, когато Златка Андреева извела 4-годишната Нера на разходка в район "Кършияка", и веднага щом установила, че няма други кучета наоколо, я пуснала да потича. 

"След малко обаче се появиха две - едното от които беше голямо женско и с Нера започнаха да се лаят”, разказва Андреева. 

Двете кучета се сджавкали, а момичето започнало да дърпа догото настрани. 

"В този момент видях стопанинът му да се приближава с брадва в ръка. Кучето беше с гръб и изобщо не го видя. Той вдигна брадвата и я заби в гърба му. Кръвта му бликна като шадраван", продължава разказа си Здравка.

Тя се опитала да защити Нера, но мъжът насочил брадвата към нея и я заплашил с убийство. В истерия тя побягнала към къщи, където бил приятелят й - Владимир Халачев. Двамата натоварили все още дишащото куче в колата и го откарали във ветеринарната клиника. Докторите също били потресени. 

Ударът с брадва е прекъснал гръбначният стълб на Нера.

Лекарският екип веднага включил животното на системи, но при прегледа се оказало, че гръбначният му стълб е прекъснат и малко по-късно кучето издъхнало.

"Не познаваме мъжа, знаем че живее някъде в нашия блок, но дори не знаем как се казва. Лично мен два пъти ме е заплашвал с убийство, както и Нера, защото лаела по неговото куче. Никога обаче не съм предполагал, че това може да се случи и не съм подавал жалби в полицията”, разказва Владимир Халачев. Той е категоричен, че Нера никога не е нападала човек или друго куче. 

"Тя е едра порода, но е безкрайно социално и любвеобилно животно. Играе си с малки и големи кученца.  Да, лае, когато види друга голяма женска, но това е заложено в породата им да доминират. Не знам какво сърце трябва да имаш, за да убиеш куче по този начин. Не съм срещал подобна жестокост. А съм виждал, че човекът има и малка дъщеря. Нямам думи”, казва още той.

Този следобед двамата стопани погребали кучето, а след това подали жалба в Районната прокуратура. И двамата са много разстроени, на Златка й се наложило да пие успокоителни - Нера е била първото им куче и са били изключително привързани към нея.

Халачев е спортен съдия, а Златка работи в кабелен оператор.

"Проявите на жестокост спрямо животни бяха криминализирани през 2011 година с измененията на Наказателния кодекс. В случая става дума за убито домашно куче по особено мъчителен за животното начин и с особена жестокост. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хиляди лева”, коментира адвокатът на стопаните Росен Димитров.

Ключови думи

Коментари

иван

Факт е че много стопани не полагат усилия да дррсират кучетата си, но само за джафкане да се вадят брадви вече е свинщина. Дори и без да броим убииството на кучето, той е заплашил стопанката, и за това си има наказание в кодекса.

Новият

Масово бойни кучета като това от снимката се извеждат незаконно от собствениците им в градинки и паркове където играят деца, разнасят с изпражненията зарази, а отделно са без намордник!!!

K. Georgiev

Може и да си прав, но нищо не оправдава проявената бруталност. Да заколиш куче с брадва насред парка където си играят децата е варварство. Да заплашваш с брадва собственичката, която като гледам от снимката е 50 кила с мокри дрехи е престъпление. Само някой болен мозък може да направи нещо подобно. Днеска е заклал куче и заплашва момичето, утре може да заколи някой комшия, щото му е паркирал на мястото. На такива хора мястото им е в психото или в затвора.

ДО НОВИЯТ

КАКВО БОЙНО КУЧЕ БЕ СЕЛЯНДУР! И ТИ СЕРЕШ ДАЙ ДА ТЕ ОТРЕПЕМ , ЧЕ СИ И ТЪП И БЕЗПОЛЕЗЕН . КУЧЕТО ПОНЕ Е ПО-ЦЕННО ОТ ТЕБ.ЕГАТИ И ГЛУПАЦИТЕ ПО ТЕЗИ ФОРУМИ

Шаро

Такова куче трябва да е винаги с намордник и на каишка а не да види тая че нямало хора и да го пуска, такива кучета дори трябва да са забранени!

Иван Гайдаров

Аз имам мини пинчер, която от страх предполагам лае по други кучета, които не познава. Подчертавам ЛАЕ, но не е нападнала нито пък ухапала нито 1 куче нито пък човек. Правете разлика между лае и дави. Не прочетох никъде догото да е удавило на човека кучето за да има причина да вади брадва и да го посича, в състояние на афект. По тази логика, моето куче което пускам свободно, до сега трябваше да бъде посечено 100 пъти. От къде на къде?? Кучетата са животни, лаят, така комуникират? Този човек няма абсолютно никакво право да вади брадва и да го убива, кучето не го е нападнало и не го е нахапало нито пък е взело да му дави кучето. Смятам че този човек има психологически проблеми и е агресивен, предвид това че е заплашвал и друг път възможно е и да посегне и на човек. Освен това дого аржентино не е бойна порода, а ловна порода. В родината му Аржентина го използват за лов на прасета и пуми и за охрана.

На шаро макарона

Такива като теб трябва да ги забранят шарко. Новия толкова си нов, че не знаеш, че догото не е бойна порода. Твоята кола колко зарази е разнесла? Много двулични хора сте. Пушиш ли? Ми да забранят и децата, че виж как родителите им не могат да ги научат да не си слагат лайна в устата. Като цяло и двамата дрънкате като празни лейки. Няма да ви изнасям лекция, но пишете без да мислите.

Charley

Народа съвсем е изтрещял. Кой ходи да си разхожда кучето с брадва в ръка?

franko1880

Всякакви хора с психични проблеми има. Най-много ги мрази тези, които като видят домашно куче и стопанина му почват да крещят (все едно ги убиват), че ги било страх и да си хвана кучето, а преди това са минали през 20 агресивни помияра от които незнам как не ги е страх?! Иначе ми се е случвало да ми нападнат кучето, а то понеже е такава порода че няма инстинкт да се дави га нахапват много лошо. Агресивните кучета, които нападат! трябва да се държат на каишка и да носят наморник!

Веско

страшен малоумник, такъв трябва да е зад решетки! 3 до 5 години! условна присъда и парична глоба ще са малко, че и отправил заплаха за убийство към човек

дени

Това дори не мога да го повярвам.. Имала съм дого аржентино и съм се убедила , че няма значение каква е породата.. Куче- както го научиш.. Тези кучета са много умни и не вярвам вината да е била в догото... Този изрод има късмет , че стопаноте са добри... Ако бях аз , след секунди щеше да лежи до кучето .. Щях да го излежа тоя, но щях да знам, че си е заслужавало

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.