Оланд, Меркел, Путин и Порошенко осъдиха нарушенията на примирието, които бяха извършени през последните дни в Източна Украйна. По време на конферентен телефонен разговор четиримата лидери са призовали за пълното спазване на договорените в Минск мерки, които включват спиране на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия и освобождаване на пленниците.

"Нормандската четворка" не спира да води диалог по телефона. От събота до днес лидерите говорят всеки ден по един или два пъти и в различни формати - по двойки, тройки и четворки. Ако все пак крехкият мир се крепи в Донбас, то това се дължи именно на техните разговори, защото по същество в Източна Украйна почти нищо не се спазва от договореностите в Минск. 

Както е известно сепаратистите прогониха вчера от Дебалцево украинската армия. Киев съобщи, че вече 90 на сто от бойците са се върнали във вътрешната част на страната. Отцепниците вчера твърдяха, че в капана в Дебалцево са избили 3000 украински воиници, но тази новина не бе потвърдена от нито един независим източник. 

Сега трябва да бъдат изтеглени тежките въоръжения и от девте страни, което трябваше да стане още в понеделник по минския график.

По време на дешния разговор четиримата се обявили и за оказване на пълно съдействие на представителите на ОССЕ да бъдат допуснати да контролират изпълнението на споразуменията. Подчертано било, че това особено важи за летището в Донецк, Горловка, Первомайск и Широкино, където все още се водят престрелки. Чак като напълно спре огъня наблюдателите ще осъществят контрол на място и ще направят план за изтегляне на танковете, артилерията, ракетните системи и други оръжия.

Порошенко настоял да бъдат освободени всички украински пленници, включително тези от вчера, попаднали в плен в Дебалцево.

Дали сеператистите ще продължат настъплението си след завземането на Дебалцево? Едва ли, коментира пред "Евронюз" експертът Вадим Карасьов. "Решението е в ръцете на Путин. Сега всичко зависи от него. Но той в момента се нуждае от спазването на договореностите в Минск, така че атака вероятно няма да има. Споразуменията са нужни и на Европа. Така че интересите съвпадат", обобщава специалистът.