Законодателните промени, необходими за регламентирането на персоналните електронни здравни карти, ще бъдат внесени в Народното събрание до май, а самите карти се очаква да влязат в обръщение до края на лятото. Тази прогноза направи председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев след откриването на десетото юбилейно издание на Националната конференция по електронно здравеопазване. 

По думите му процедурата вече е в ход, защото здравната каса е изпратила запитвания до лечебните заведения, за да провери кои от тях разполагат с четци за е-карти. С новата система за събиране на информация правителството се надява да намали административната тежест върху докторите и медицинските сестри, но най-вече да сложи ред в изкривената статистика по диагнози и заболявания.

"В България например изчезнаха бронхитите и нестабилната стенокардия, защото пациентите не се приемат по правилната клинична пътека, а по тази, която е по-скъпа. А неправилната информация води и до неправилни решения", коментира пред медиите ген. Тонев.

По този повод законодателите обмислят въвеждане на стимули за медицинския персонал, който дава вярна информация за приетите болни. 

Допълнително ще се подготвят промени в Закона за защита на личните данни и в Закона за достъп до класифицирана информация. В тях подробно ще се опише кой може да ползва личните и здравни данни в електронната карта и досието на пациента. 

"Например при алергии или хронични заболявания с опасност за живота всеки би трябвало да има достъп. Най-вече при спешен случай или когато болният не е в съзнание. От друга страна личните данни от личния профил е добре да бъдат защитени", допълни ген. Тонев. 

С подобни електронни здравни карти в момента са военните ни контингенти на мисии в чужбина.