Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане за гласуване на допълнителна точка към дневния ред на Висшия съдебен съвет за временно отстраняване от длъжност на Владимира Янева като съдия и председател на СГС. Това стана по време на редовното заседание на ВСС, предаде репортер  „Фокус“.

Искането си обвинител № 1 мотивира с факта, че срещу нея се води досъдебно производство по чл. 284 т. „в“ от НК, който визира състав на престъпление, свързан с незаконно разрешение за използване на специални разузнавателни средства. Сотир Цацаров поясни, че в искането за отстраняване от длъжност липсва постановлението за образуване на досъдебно производство поради факта, че съдържа класифицирана информация.

По думите му на 13 ноември е започнала проверка и тя е касаела работата на дирекция „Сигурност“ в качеството ѝ на орган-заявител по Закона за СРС и е планова, а не извънредна. Докладът е изпратен на вътрешния министър. Проверяващият екип е констатирал нарушения и е отправил препоръка докладът да бъде изпратен на Софийската градска прокуратура.

Там е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но то не е било свързано само с разработката, станала известна в публичното пространство по наименованието „Червеи“.

"В резултат на направено разследване събраният обем доказателства довеждат до разделянето на данните по разработката в отделно дело. Всички активни действия по разследване продължават", поясни Сотир Цацаров.

Искането на главния прокурор е съобразено със Закона за съдебната власт, който предвижда възможност ВСС да отстрани от длъжност даден магистрат до прекратяване на производството срещу него. След гласуване ВСС реши да даде възможност на съдия Янева да направи своите възражения пред членовете на съвета днес от 14.30 часа, след което ще преминат към гласуване относно отстраняването ѝ.