Дипломат № 1 на ЕС Федерика Могерини обвини проруските сепаратисти в Украйна в нарушаване на примирието с действията си в обкръжения от тях град Дебалцево, предаде Ройтерс.

Тя предупреди, че ЕС е готов да предприеме необходимите действия, ако сраженията продължат.

"Действията на подкрепяните от Русия сепаратисти в Дебалцево са нарушение на примирието", каза Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. "Сепаратистите трябва да спрат всички военни действия. Русия и сепаратистите трябва незабавно и изцяло да спасят поетите в Минск ангажименти, като се започне със спазване на прекратяването на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение", допълни тя.

Малко преди нейното изявление сепаратистите започнаха да изтеглят своето тежко въоръжение от контролираните от тях райони, в които не се водят сражения. Това обаче не е направено в Дебалцево, където според различни сведения са обкръжени между 6000 и 10 000 украински войници.

Германия също осъди офанзивата на сепаратистите към Дебалцево. Според Берлин обаче е твърде рано споразумението от Минск да бъде обявявано за мъртво.

На редовна пресконференция на правителството Щефен Зайберт - говорител на канцлерката Ангела Меркел, заяви, че ЕС трябва да бъде готов да наложи нови санкции срещу Русия. Той обаче допълни, че това ще зависи от по-нататъшното развитие на събитията в Украйна.