Практиката да се използва правителственият "Авиоотряд 28" като такси от управляващите е факт, но случилото се по времето на ГЕРБ е просто лоша управленска практика, без да има данни за престъпление.

Това заяви в предаването "Всяка неделя" по Нова тв дългогодишният шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров. Според него тази практика не се е случвала само при управлението на ГЕРБ. Тя отдавна трябвало да бъде прекратена. Няма обаче нанесени щети на бюджета, всички полети са платени, допълни Димитров.

"Не са ми искали да злепоставям когото и да било през последната година, но по подразбиране, ако го бях направил, вероятно щях да си спася мястото", каза още професорът. Той смята, че с новия закон за Сметната палата се отварят вратите за поставяне в тази институция на некомпетентни, но политически верни хора.

Правителственият "Авиоотряд 28" е държавен авиационен оператор в България. Той се използва предимно за полети със специално предназначение и обслужване на министерства и ведомства. С отряда летят президентът, вицепрезидентът, председателят на парламента и премиерът на България, както и гостуващи у нас чуждестранни лидери.

Преди месец бе огласен одит на Сметната палата, че "Авиоотряд 28" е извършил 53 незаконни полета по частни заявки по времето на ГЕРБ, тъй като няма лиценз за търговски полети. Сред по-известните клиенти били футболните отбори на “Левски”, ЦСКА, “Бистришки тигри”, където е картотекиран бившият премиер Бойко Борисов, Българският футболен съюз, кантората на адвокат Тодор Батков и партия ГЕРБ.