"Това не емоята власт. Искам да знаете, че има и друга Русия."

С тези думи бившият руски олигарх Михаил Ходорковски се обърна днес към украинците на киевския Майдан.

Той пристигна в Украйна в събота от Германия, където отиде след освобождаването си от затвора.

Според Ходорковски руските власти поощрявали действията на украинската милиция срещу протестиращите против отказа от евроинтеграция. Той обвини руските обществени медии, че разпространяват лъжи с твърденията, че по улиците на Киев се движат неуправляеми въоръжени банди от националисти. "Фашистите и нацистите тук не са повече от тези по улиците на Москва и Санкт Петербург. Тук са нормални момчета. Руснаци, украинци, кримски татари, мои връстници, воини-афганци. Това са прекрасни хора, отстояли свободата си", каза Ходорковски.

Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания и скандирания "Русия, събуди се!" Множеството изпрати госта с викове "Браво!" и "Благодарим!"

Както Клуб Z вече съобщи, някогашният най-богат руснак заяви наскоро, че е готов да иде в Украйна и да се опита да я спаси от кръвопролитие. Като условие обаче той заяви, че ще го направи, ако някоя организация го покани там.

Михаил Ходорковски, който притежаваше петролната компания ЮКОС, прекара десет години в затвора, след като бе арестуван през 2003 г. при зрелищна акция на летището в руския град Новосибирск. Той получи две присъди за присвояване, пране на пари и укриване на данъци. Западът обаче бе единодушен, че атаката срещу него е политическа и дело лично на президента Владимир Путин. Ходорковски бе заклет противник на руския лидер и финансираше опозицията срещу него.

Олигархът така и не призна вината си. През есента на 2013 г. той изпрати на Путин молба за помилване по семейни причини. На 20 декември м.г. Ходорковски бе помилван и освободен, след което веднага замина при семейството си в Германия.