Йосиф Давидович Кобзон е роден на 11 септември 1937 г. в градчето Часов Яр в Донецка област - тогава в СССР, а днес в Източна Украйна, където се водят най-тежките сражения с проруските сепаратисти.

Увлича се по пеенето, докато служи в казармата. Става един от най-знаменитите съветски естрадни певци. Песента, която му носи известност е "Куба - любов моя", изпълнена през 1959 г.

След разпадането на СССР Кобзон остава в Русия. Твърди се, че е певецът на руската мафия. Затова си спечелва прозвището "руският Франк Синатра".

След идването на Владимир Путин Кобзон влиза в неговата партия "Единна Русия". Избран е за депутат в Думата. От 2011 г. е зам.-председател на Комисията за култура.

Йосиф Давидович редовно идваше да пее у нас. Най-много му ръкопляскаха, когато той изпълняваше "Моя страна, моя България" на Емил Димитров.

Той пееше на митинги на „Атака", по рядко - на БСП. Но вече няма да може да го прави. На 16 февруари ЕС го вкара в черния си списък и той няма право да стъпва на територията му. Причина е, че Кобзон подкрепя проруските сепаратисти в Украйна и посети неведнъж окупираните от тях територии.

По този повод Клуб Z разговаря с певеца.

- Йосиф Давидович, добър вечер от България. Често идвахте при нас да пеете. Как се чувствате сега, след забраната на ЕС?

- Прекрасно.

- По-точно, какво значи това?

- Прекрасно се чувствам, защото с мен се гордеят моите деца. Гордеят се приятелите ми. Затова възприемам тази глупава забрана като награда. Наказаха ме за това, че обичам своята родина, защото си идвах в родината, в Донбас. Наказаха ме и аз се гордея с това.

- Има хора в България, които съжаляват, че вече няма да можете да идвате у нас и да пеете.

През 2012 г. президентът Владимир Путин
награди Кобзон с ордена "За заслуги
пред Отечеството" I степен.
Снимка Уикипедия

- Хората, които вземаха тези решения - имам предвид така наречените украински марионетки, американските марионетки - вълната ще ги помете и всичко ще си дойде на мястото.

- Кой кого ще помете?

- Пролетният Днепър.

- И какво ще стане след това според Вас?

- Всичко ще си дойде на мястото. Защото това не са техни постъпки. А са постъпки на американските марионетки. На Америка й трябва война с Русия. А всичко останало, всичките му там Кобзоновци и други са дребни подробности.

- Вие като какъв се чувствате - като украинец или руснак?

- Като евреин, роден в Донбас, Украйна.

- Бихте ли искали чрез Клуб Z да предадете нещо на Вашите почитатели в България?

- Аз обичам България и винаги ще я обичам. Смятам, че стига да ми остава още живот и да съм здрав, не е далеч мигът, в който отново ще бъда в България. И ще опитам всичките ми любими мешана скара, люти чушки. Ще видя моите български приятели. Ще ида на гроба на Емил Димитров. Така че България беше и остава завинаги в моето сърце.

- Кои са днес най-близките Ви български приятели?

- Това е Ованес Мелик-Пашаев и компанията му "Жокер медиа". Ние дружим с тях, те пропагандират руското изкуство, дружбата между нашите страни. Затова те са много близки за мен хора.

- А от българските политици кой Ви е близък?

- Не знам.

- Нали пяхте на митингите на "Атака" и т.н.?

- А, да, да, разбира се. Партия "Атака" и нейният ръководител (не споменава името на Волен Сидеров - б.а.). Идвах при тях. Те в това трудно време не прекъсват връзките с Русия.

- Йосиф Давидович, ние сме интернет медия. Бихте ли изпели поне една строфа от любимата Ви българска песен?

- Коя любима песен?

- Обичате да пеете "Моя страна, моя България", нали?

- Не е само тя. И други български песни знам. И "Добър вечер, приятелю млад" (всъщност това е "Една българска роза" - б.а.), и "Хей, Балкан" ("Хей, поле широко" - б.а.). И много други песни пея на български език.

- Е, добре, изпейте поне част от някоя българска песен.

- (Запява "Хей, поле широко")