Русия лобира за нова фериботна връзка с България.

Това заяви специално за Клуб Z председателят на Асоциациацията на железопътните превозвачи Симеон Ананиев.
Досега единственият морски товарен маршрут до Руската федерация е линията Варна – Кавказ. Новата идея е Бургас и Варна да бъдат свързани с пристанището Азовски морски порт. Корабите ще тръгват от Бургас, после ще вземат товари и от Варна, а  през Керченския проток ще навлизат от Черно в Азовско море. Те ще спират съвсем близо до Ростов на Дон, откъдето има удобни жп връзки с вътрешността на Русия, и потенциалът е огромен, заяви Симеон Ананиев, който е ангажиран с проекта.

Според него водната и сухопътната инфраструктура в Европа вече са достигнали максималния си капацитет на натоварване. Затова се търсят нови алтернативни транспортни коридори. Те трябвало да поемат обслужването на нарасналия стокообмен от Европа през държавите от Черноморския регион за Русия и да осигурят връзка с Китай и дори с Япония.

Ананиев смята, че стратегическото положение на България и развитието на инфраструктурата я прави важна част от тези нови транспортни проекти. Предложението за нова фериботна връзка всъщност е алтернативен транспортен коридор за железопътни и комбинирани превози – вагони, контейнери, трейлери (ремаркета без придружител - бел. авт.), ремаркета с влекачи, всички видове товарни автомобили, автобуси и хора с лични автомобили.

Според шефа на жп асоциацията проектът би осигурил и независимост на изграждането на проекта  "Южен поток". Фериботната линия ще бъде и алтернатива на железопътния транспортен коридор, който Турция изгради с тунела под Босфора за връзка с Армения, Иран, Ирак и други страни от Азия, обясни Ананиев. Друго предимство е, че ще осъществи връзка на пристанищата по Дунав и Черно море с железопътната линия и ще позволи извършването на комбинирани превози.

Ще се намали времето за пътуване, и то на много конкурентна цена, мотивира се Ананиев. Тепърва по проекта ще се търси подкрепа, както на правителствено ниво, така и от морската общественост във Варна и Бургас, обясни той.