Президентите Петро Порошенко на Украйна и Владимир Путин на Русия и германската канцлерка Ангела Меркел се разбраха за мониторинг на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Дебалцево, където примирието не се спазва, предаде ТАСС.

Това съобщи Щефен Зайберт, официелин представител на правителството в берлин.

Тримата лидери обсъдили в телефонен разговор конкретни стъпки за мониторинга. Освен това, Меркел и Порошенко призовали руската страна да окаже влияние въху сепаратистите, за да бъде прекратен огънят.

В района на Дебалцево в Източна Украйна са обкръжени няколко хиляди войници от правителствентите сили на Киев. Миналата седмица донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин заяви в интервю за Клуб Z на 13 февруари, че на тях няма да бъде позволено да излязат оттам с оръжие. "6000 украински войници могат да не излязат живи от Дебалцево", каза той.

Щефен Зайберт припомни, че днес враждуващите страни трябва да започнат за изтеглят въоръжението си.

Часове по-рано Порошенко и Меркел имаха друг телефонен разговор, в който участва и френският президент Франсоа Оланд.

Примирието, влязло в сила в 0,00 часа на 15 февруари се е спазвало през първите 18 часа с малки изключение, се казва в отчета за първия му ден на ОССЕ. За редица инциденти и нарушения се съобщава в районите на Дебалцево, Луганск, Донецк и Севердонецк.

САЩ считат, чме обстановката край Дебалцево се влошава и че вина за това имат Русия и подкрепяните от нея сепаратисти, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. Според нея през последното денонощие украинските сили са били обстрелвани 129 пъти. Псаки обвини сепаратистите, че не дават гаранция за сигурността на наблюдателите на ОССЕ.

Властите на самообявилата се и непризната от никого Донецка народна република (ДНР) обвиниха на свой ред армията на Киев. Представителят на самозваното военно министерство в Донецк Едуард Басурин твърди, че не се забелязва никакво оттегляне на тежките въоръжения на украинската армия.

Она обвинила ополченцев в том, что они угрожают отказом от соблюдения режима прекращения огня и предоставления "гарантий безопасности" наблюдателям миссии ОБСЕ.