Парламентарната здравна комисия ще разгледа днес условията и правилата, при които ще бъде гласуван следващият управител на Националната здравноосигурителна каса. По този начин депутатите дават официален старт на изборната процедура, след като мандатът на настоящия директор Румяна Тодорова изтече на 12 февруари и свари неподготвено цялото Народно събрание.

По закон номинаците се издигат само от парламентарно представените партии. Кандидатите подлежат на публично изслушване, а победителят се определя след гласуване в пленарната зала. Преди това обаче народните представители трябва да решат дали да завишат изискванията към бъдещия управител или да му предоставят нови правомощия. Възможно е също да се освободят от отговорност и да върнат конкурсното начало, както и да одобрят състезание "по документи". За сериозни промени в процедурата обаче няма време и дебатите вероятно ще се въртят около критериите за избор. Очаква се по време на днешното заседание на комисията да бъдат обявени и имената на основните претенденти за поста.

На този етап не е ясно дали някоя от политическите формации ще издигне кандидатурата на сегашния директор Румяна Тодорова. Ако бъде отново одобрена за директор, това ще бъде нейният трети мандат. Първият започна след спечелен конкурс през 2006 г. по времето на Тройната коалиция. След  това беше преизбрана за втори път, но не срещна подкрепата на първия кабинет „Борисов” и подаде оставка. На поста се завърна през юли 2013 г. при кабинета "Орешарски", за да довърши мандата на предшественика си Пламен Цеков. По думите на председателя на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев Тодорова е сигурна номинация и има всички шансове да получи подкрепата на мнозинството, но засега никой депутат от ГЕРБ или Реформаторския блок не е потвърдил тезата му.  

Според други слухове истинският фаворит на управляващите е директорът на Втора градска болница д-р Глинка Комитов. Той познава добре работата на здравната каса, тъй като цели осем години (в периода 2002 – 2010 г.) беше неин заместник-директор по медицинските дейности. След това още три години беше начело на столичната здравна каса. Любопитен факт е, че идеята НЗОК да прекратява договорите на некоректните болници, залегнала в готвените промени в Закона за здравното осигуряване, всъщност е негова. По непотвърдена информация той ще се състезава за поста с бившия шеф на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров.

За подуправител на институцията пък се спряга името на д-р Димитър Петров. В момента той е старши експерт към Българския лекарски съюз, но оглавяваше НЗОК близо единадесет месеца през 2002 – 2003 година. По време на конкурса през 2009 г. беше основен претендент на Румяна Тодорова и от тогава името му почти винаги се появява сред номинациите. През последните години д-р Петров участва активно в преговорите за подписване на Националния рамков договоро между лекарите и касата и държи на тезата, че болниците не бива да работят с лимитирани бюджети.   

До избора на нов управител сегашният директор Румяна Тодорова ще продължи да изпълнява задълженията си, но ще подписва документи след съгласуване с Надзорния съвет на институцията. Изслушванията на кандидатите за поста ще започнат веднага след като парламентът одобри правилата за избор, а партиите направят своите номинации. Очаква се новият директор на здравната каса да бъде гласуван до края на следващата седмица.