СИМОНА РУСЕВА

Кибербандити са отмъкнали 1 милиард долара от 100 банки в 30 държави за последните две години. Престъпниците са от Русия, Украйна, Южна Европа и Китай, предадоха днес световните агенции.

Хакерските атаки са били разкрити от руската фирма за компютърна сигурност “Касперски”. Тя е подала сигнал до Интерпол, Европол и ФБР.

В модерния свят банковите обирджии не се нуждаят от маски и оръжия. Достатъчен е един единствен имейл, стига да знаеш как да кодираш вирус и на кого да го изпратиш. Това явно са знаели кибербандитите, нарекли престъпната си мрежа “Кербанк”.
Те са действали с широк замах – от Германия, където поразените банки са 9, до Русия и от Швейцария до САЩ.  Заради течащо следствие все още се пази в тайна кои точно банки са пострадали. Подадена е обаче информация до властите в съответните държави.

За една операция по прибирането на 10 милиона долара са били нужни между 2 и 4 месеца “професионална подготовка”. Милионите са били влагани в банки в САЩ и Китай. “Кербанк” не само е изсмуквала огромни суми от финансовите институти, а е и манипулирала дистанционно банкомати за източване на пари. Световна практика е да заявиш голяма сума, която в определен ден и час получаваш от банкомата. Така са процедирали и престъпниците до направена от тях фатална грешка. 

През зимата на 2013 г. банкомат в Киев започва да бълва огромна сума. Явно човекът на “Кербанк” е пропуснал датата и часа, за да прибере парите. Това правят изумени и ощастливени граждани. Тогава със случая се заема руската фирма за компютърна сигурност “Касперски”.

От там установяват, че кибербандитите работят по нова схема. Те не хакват сметките на отделни граждани, а атакуват самите места, където са големите пари – банките. Какъв е софтрурът им, е все едно.

Основната схема по която са работили, е да се изпраща на пръв поглед надежден имейл до банков служител с прикачен файл, обяснява Сергей Голованов от руската фирма “Касперски”. Точно във въпросния имейл е ключът за достъп до авоарите на банката. Веднъж отворен имейлът, хакерът шпионин вече има достъп до цялата вътрешна компютърна система, до банковата информация и до всички сметки на вложители. От тук насетне няма никакъв проблем да се нареждат преводи към други банки или изплащане на големи суми от банкомат.