Украински войски са били обстрелвани 60 пъти след влизането в сила на примирието в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах.

Обстрелът бил извършван с всякакви оръжия, включително с реактивни системи за залпов огън „Град”. Град Дебалцево остава най-горещата точка от началото на прекратяването на огъня в 0,00 ч миналата нощ.

Според Франция и Германия примирието в Украйна като цяло се спазва, въпреки някои локални инциденти, които трябва да бъдат решени бързо, се казва в комюнике на френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел са разговаряли по телефона с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко за споразумението, постигнато в Минск на 12 февруари. Те са се договорили да се премине към следващите стъпки, предвидени в документа.

Оръжията замлъкнаха в полунощ в по-голямата част от Източна Украйна съгласно споразумението. Проруските сепаратисти обаче обявиха, че няма да спазват прекратяването на огъня в стратегическия град Дебалцево, където украинските сили са под обсада.

Според ТАСС заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република Едуард Басурин обяви, че опълчението на ДНР ще започне изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в сроковете, определени от споразумението в Минск.