„Мога да кажа, че имаме огромен напредък по случая с атентата в Сарафово, особено през последните 2 месеца.”

Това разкри пред Клуб Z прокурор Калина Чапкънова, която ръководи разследването на първия терористичен акт в най-новата ни история.

Вестник „Преса” съобщи днес, че е изолирана ДНК от 2 бейзболни шапки на единия атентатор -  ливанеца с канадски паспорт Хасан ел Хадж Хасан. Той ги забравил в хотел в Несебър, в който пребивавал последната седмица до деня на взрива – 18 юли 2012 г., представяйки се за турист. Иначе Хасан, който е смятан за човека, натиснал копчето на бомбата, носена от камикадзето, влязъл в страната ни на 28 юни.

Ще да е бил доста разсеян, защото, според вестника, забравил в хотелската стая в Несебър и хавлия, от която пък са иззети биологични следи от съучастника му.

„Не мога да коментирам никакви детайли по делото”, каза само прокурор Чапкънова. На въпрос на Клуб Z, дали напредъкът е дошъл в следствие на добра работа по линия на международното правно сътрудничество със съдебните власти на други страни, тя отговори категорично положително.

През март срокът на разследването беше удължен с още 4 месеца, което дава поводи за  оптимизъм на прокурор Чапкънова. Попитана и дали след този срок ще има какво да кажем на света, тя отговори енигматично с усмика: „Може би – да”. И напомни, че следствието изцяло вече е в Бургас.

На 18 юли 2012 г. атентатор камикадзе взриви на летище „Сарафово” автобус с току що пристигнали у нас израелски летовници. Загинаха 5-има туристи, българският шофьор и самият атентатор.