Вече има сключени споразумения за безплатно саниране между общини и сдружения на собственици, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в отчета си за първите 100 дни от управленския мандат. 

Тя изброи и отличниците. Става дума за по 3 сгради в Димитровград и Благоевград и по една във Враца, Варна и Плевен.

В двата най-големи града в страната София и Пловдив все още няма сдружения на собствениците, които да са преминали успешно изискванията на административната процедура.

Министър Павлова изрично подчерта, че програмата за безплатното саниране не дели общините на малки и големи и "ваши и наши" и че няма връзка от това каква е партийната принадлежност на кмета.

Принципът е най-бързият печели, твърди Павлова и уточни, че основните цели на програмата са поевтиняването на сметките за ток и осигуряването на заетост на малки и средни строителни компании, които ще се включат в кампанията.

Клуб Z реши да провери партийната принадлежност на кметовете в общините, в които вече има успешно преминали битката с административните изисквания. Ето и резултата: в Димитровград кмет е Иво Димов (ГЕРБ), в Благоевград кмет е Атанас Камбитов (ГЕРБ), в Плевен кмет е Димитър Стойков (ГЕРБ), във Варна кмет е Иван Портних (ГЕРБ). Кмет на Враца е Николай Иванов, който се е кандидатирал като независим и е бил подкрепен от БСП.