Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Купони за храна са въведени от началото на годината в Кировска област в Русия, пише Нюзру.

Предстои въвеждането им също и в авнотомната република Мордовия и в Уляновска, Саратовска и Омска области.

Любопитното е, че мярката засяга и родния край на пролетарския вожд Владимир Илич Ленин. Той е роден през 1870 г. в град Симбирск, който днес се нарича Уляновск и е областен център.

За връщането на купоните в Русия се говори още от 2008 г. То вече стана факт.

Причина е резкият скок на цените, предизвикан от срива на рублата и западните санкции срещу Русия заради агресията й в Украйна.

Руски икономисти миналата седмица предложиха в цялата страна да бъдат въведени купони. Обществото за защита правата на потребителя "Обществен контрол" се обърнало по въпроса с писмо до правителството на Дмитрий Медведев. То настоява да бъдат подкрепени социално незащитените слоеве на населението, които най-много страдат от скока на цените. Те трябва да получат специални купони, с които да се разплаща в магазините. Самите купони ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

От "Обществен контрол" предупреждават, че сумите, които руснаците харчат за храна, постоянно се увеличават. Ако преди за това са отивали 36-40 на сто от доходите на хората, след скока на цените за целта ще отиват половината от доходите. А ако тенденцията се запази, до няколко месеца процентите ще станат 60.

За пример организацията дава САЩ, където купонната система действа от 1939 г. "Купонът за продукти представлява електронен талон, който всеки месец бива попълван от държавните бюджетни средства", изтъкват оттам.

Според в. "Комерсант" възможно е като за начало правителството да дава на руснаците с най-ниски доходи по 1000 рубли (13 евро).

Купоните в Русия са въведени за първи път още по царско време през 1916 г., припомня Нюзру. А след Октомврийската революция през 1917 г. те започват да се използват масово.

Съветската власт отменя купонната система през 1935 г. Тя е върната по време на войната през 1941-1945 г., но тогава причините са съвсем разбираеми.

За последен път купоните са въведени за кратко в началото на 90-те г. на ХХ век. Начинанието обаче е отменено окончателно заради преминаването към пазарна икономика и непрекъснатото покачване на цените.

Ключови думи

Коментари

ОТ ПРОДЪНЕНИЯТ БЮДЖЕТ....?! В РУСИЯ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ИМ СВЪРШИ БЮДЖЕТА ПОРАДИ ЛИПСА НА ПРИХОДИ! Чтобы заместить недополученные доходы и выполнять бюджетные обязательства будут использованы средства Резервного фонда в размере до 500 млрд рублей, - отметил Медведев. - Я вчера подписал такое распоряжение правительства».

Че те кога са ги спирали купоните?

Кузмич

А сега сметнете и златото,което продават руснаците от резерва.Да не говорим и за цената на петрола.Пак тръгна нагоре!А иначе и при нас е същото,на минимална заплата от 340лв миналата година,работодателя дава 300 и останалите във купони.Чиста работа,няма данък и отчет...всичко минава през граждански договор.

Русия в момента с Индия е най-големият нетен КУПУВАЧ на злато. Зле си с инфото...
 's picture

д-р Петроff

Колко свежа идея

на руските икономически корифеи. После кажете,че Дянков не си е свършил работата,като ректор там. В онези постсъвеЦки гомна и самият Костов не може да се оправи...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.