"Не ме притеснява координационния център, но смятам , че в този момент учения от този характер, макар и някои от тях планирани от по-рано, „дрънкането на оръжия” не е добрият вариант, не ни представя в добра светлина и е лош знак към нашите съседи и партньори". Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г., пред Нова Тв.

Първанов припомни, че АБВ не е сред политическите сили, които са „скочили” срещу координационен център на НАТО у нас и посочи, че самият той е сред основните фигури, които са подписали членството в ЕС и НАТО и няма да отстъпи от тази позиция. Лидерът на АБВ отчете, че България е показала, че е солидарен член на НАТО при операции в Косово, Либия и др., но заяви, че когато става дума за Русия страната ни трябва да запази правото си на специфична позиция.

„Намесата на България в такъв конфликт, въвличането би могло да има много тежки последици не само по отношение на нашите приятели, партньори, съседи, но и във вътрешен план. Представете си какъв ще бъде разпадът на обществото ни, ако тръгнем към един ход. Противопоставянето ще бъде много по-тежко, отколкото по какъвто и да е социален повод”, каза още Първанов.

Той отхвърли хипотезата ,че Русия използва АБВ, за да влияе във вътрешната политика. „Това, което ние отстояваме като позиция, е залегнало в народопсихологията дори, ако щете, в продължение на десетилетия, дори векове и ние не правим нищо по-естествено от това да изразяваме политически тази позиция", каза Първанов.