В типичния за Жозе Моуриньо стил „Челси“ победи „Тотнъм“ с 4:0 в лондонско дерби, играно на „Стамфорд Бридж“ и дръпна със седем точки на върха във Висшата лига, но и с мач повече от втория в класирането „Ливърпул“. През първата част двата отбора не впечатлиха, а мениджърът на гостите Тим Шерууд бе избрал правилната стратегия, с което да неутрализира „Челси“. След почивката обаче Моуриньо смени тактиката и неговият отбор тотално надигра „Тотнъм“, а гостите получиха и червен картон.

Головете за „Челси“ вкараха Ето,о, Азар от дузпа и Демба Ба на два пъти в края на мача.

„Тотнъм“ продължава да няма победа като гост над „Челси“ във Висшата лига, а в настоящия сезон „шпорите“ записаха още един негативен резултат срещу отбор от челото на класирането. Отборът от „Уайт Харт Лейн“ има само едно равенство срещу тимовете от Топ 4 и то дойде именно срещу „Челси“ по-рано през сезона (1:1). Във всички останали мачове срещу лидерите „Тотнъм“ загуби катастрофално.

През тази кампания „сините“ не блестят, изпитват сериозни проблеми в атака (56 гола в 29 мача), мениджърът не спира да повтаря, че „Челси“ не е фаворит за титлата, но лондончани продължават да печелят мачовете си с лекота. Те нямат загуба във Висшата лига от началото на декември (2:3 от „Стоук Сити“) и оттогава насам записаха 11 победи и 3 равенства в шампионата. „Сините“ разполагат с най-стабилната защита в Премиършип (22 гола в 29 срещи) и с брилянтен тактик в лицето на Специалния. „Челси“ вече успя да бие основния фаворит във Висшата лига „Манчестър Сити“ два пъти през сезона, както и „Ливърпул“ у дома.

В друг мач от кръга предпоследният „Кардиф Сити“ победи последния „Фулъм“ с 3:1 у дома и запази шансовете си да се спаси от изпадане. На почивката резултатът бе 1:1, но през втората част уелсците успяха да стигнат до победата. Лондончани пък остават без успех от 1 януари, когато надделяха над „Уест Хем“ у дома (с победен гол на Димитър Бербатов), и са все по-близо до изпадането, въпреки честите треньорски смени в клуба.

„Саутхемптън“ пък продължава със стабилното си представяне през сезона. „Светците“ биха в Лондон борещия се да не изпадне от Висшата лига „Кристъл Палас“. Отборът от южния бряг събра 42 точки и мина психологическата граница от 40 пункта, която на 99% гарантира спасението в Англия. Единствено през сезон 2002/03 „Уест Хем“ изпадна, след като събра 42 точки, с 2 по-малко от първия над чертата „Болтън“.

Намиращите се в близост до опасната зона „Норич Сити“ и „Стоук Сити“ завършиха миролюбиво 1:1 и имат съответно 29 и 31 точки след 29 изиграни мача.

В класирането продължава да води „Челси“ с 66 точки, пред „Ливърпул“ и „Арсенал“ с по 59, но и с мач по-малко. „Манчестър Сити“, другият претендент за титлата, е четвърти с 57 точки и с три изиграни срещи по-малко от тима на Жозе Моуриньо. „Тотнъм“ остава на петото място с 53 точки, като „шпорите“ са все по-далече от Топ 4.