СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - За разлика от Путин канцлерката Ангела Меркел беше пестелива на думи и сдържана относно постигнатите договорености в Минск.

“Нямам никаква илюзия, никой от нас няма илюзии. Все още е необходима много, много работа. Имаме надежда. Не постигнахме всичко, което искахме, но имаме сериозна надежда за Украйна, а така и за Европа”, бе нейната оценка за преговорите и постигнатите договорености.

Малко по-многословен и откровен беше германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер: “Това беше една много дълга нощ в Минск. Преговорите бяха изключително трудни. Всеки знаеше какво е заложено на крата. За всеки от нас бяха ясни последствията, ако се бяхме разделили без постигнато съгласие. В крайна сметка общото ни убеждение беше, че това не бива да се случва и то бе в основата да работим и преговаряме цяла нощ. Приветствам, че ни се удаде да се обединим около обща декларация. Казвам го без всякакво изхвърляне и със сигурност без каквато и да било еуфория, тъй като това беше едно трудно раждане.”

Щайнмайер не скри и опасенията си: “Избухването на ново насилие може да погуби всичко.”

“Днешното споразумение не е всеобхватно решение, камо ли пробив. След седмици на насилие Минск 2 обаче би могъл да е стъпка, която да ни отдалечи от спиралата на военната ескалация и да ни доведе до политическо решение. Дори само заради този шанс усилията си струваха”, заяви отрезвяващо германският външен министър.