Руската армия може да прати танковете си и в Берлин, и във Варшава, и в Прибалтика, в Хелзинки или Прага.

Това се казва в репортаж на държавната руска телевизия Канал 5. Тя излъчи патриотичен видеоклип с продължителност малко повече от минута.

"Ние можем и в Берлин да проведем парада по случай Деня на Победата 9 май", започва водещата. Докато тя говори, танкове със съвременни руски знамена преминават през Бранденбургската врата. Разбира се, това е компютърна анимация.

„Ами да, напълно е възможно да покажем танковете си и във Варшава. Това може да е само началото на европейския ни гастрол, в който да покажем нещо не само на поляците. Нали срещу нацистите се е сражавал едва ли не целият свят!“, продължава водещата.

Тя дава за пример как журналистът Пьотр Маринин измерил с помощта на обикновена линия разстоянията. Той мери по карти от 1945 г.

"Варшава е само на 1300 километра от Москва. Един танк Т-90 може да стигне за по-малко от денонощие. На въздушно-десантните войски (наричани в случая с известната в Русия абревиатура ВДВ - б.р.) им трябват само 2 часа и през това време са успели да си направят репетиция, да си починат, да си сварят празничната консерва и да изгладят парадните униформи", допълва телевизията.

„Скоро не сме били в Берлин. 9 май е идеален повод за приятелска визита. За една съвременна армия 1800 километра не са нищо, а много руски офицери познават добре Германия. Дори няма да им трябват карти. Важното е да превземат нашите военни градчета, които след обединението на ФРГ и ГДР останаха в ръцете на Германия", изтъква водещата.

След това иде ред на Прага, Хелзинки, Вилнюс и Талин.

"През половината от тези градове празнуващите руски войници могат да преминат бързо, както се случи преди 70 години".

Апетитът идва с яденето. Ето какво следва в репортажа:

"Посещенията в Лондон и Вашингтон ще трябва да се планират по-рано, разбира се, защото май няма да минем без бойни кораби и авиация. Но до май месец има време, така че още се приемат поръчки."

„Армията ни е голяма. Хем ще стигне за всички, хем и за парада в Москва ще остане. Жалко, че западните ни партньори няма да могат лично да видят нашите "Искандер" и "Сатана". Тях извън границите на Русия можем да ги доставим само по въздуха", посочват в заключение от Канал 5.