Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров очевидно си отива до дни. Това може да стане 3 дни, след като промененият днес Закон за МВР бъде обнародван в Държавен вестник и на практика той изпадне в несъответствие с изискванията за стаж на ръководна длъжност. В общественото пространство вече се завъртяха слухове и кой ще е наследникът му.

Сред първите и най-очевидни отговори е Георги Костов.

Гл. комисар Георги Костов

Бившият "пожарникар" на столичната полиция - изпращан по най-напечените софийски РПУ-та, премина през шефските столове в Благоевград и Бургас в същата напечена обстановка. Накрая акостира на специално конституирания нов пост - зам.-главен секретар, който новата власт създаде, докато трябваше да работи с Лазаров заради 5-годишния му мандат.

Минусите в случая са, че Костов е чисто професионално ченге, а не толкова "политик", както и прекалената логичност на прогнозирания му избор.

Днес в сайта "Офнюз" излезе и версията, че новият висш професионален ръководител на МВР ще се казва Ангел Антонов.

Ген.-лейтенант Ангел Антонов

Генералът и настоящ директор на НСО е бивш шеф на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Той се води близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и през 2010 г. бе назначен за шеф на "Криминална полиция". Година по-късно се издигна до шеф на Главна дирекция "Национална полиция" и заемаше поста до идването на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев през 2013 г., когато бе освободен. 

Тук минус е, че около стажа и званието на самия Антонов имаше много спекулации, когато през юни 2014 г. оглави службата за охрана. Първо имаше спорове около "конвертирането" на полицейски звания във военни, а после се наложи дори президентът да променя указа си за назначаване. Не се знае дали ГЕРБ биха "рискували" с такъв кандидат.

Пред Клуб Z близки на Антонов днес казаха, че за пръв път чуват такова нещо. Пред "Офнюз" той самият също отрича. Неоспоримата истина е, че генералът се чувствал далеч по-комфортно на не толкова проветривата и нервна служба в НСО.

Сред дежурните кандидатури за бъдещия висок пост е и бившият пловдивски полицейски шеф Тодор Чонов.

Ст. комисар Тодор Чонов

Според преобладаващото мнение комисар Чонов е ченге с много качества. Той беше сменен от министър Цветлин Йовчев през август 2013 г . и стана 13-ият директор на ОДМВР, пострадал от червената чистка.

Чонов оглави дирекцията със заповед на Цветан Цветанов в края на октомври 2009-а. Той бе в редиците на столичните антимафиоти, преди да стане шеф в родния си град.

Големият минус тук е, че Чонов е спряган и за шеф на ГДБОП - изключително важна служба, която също според променения Закон за МВР се "връща на изходна позиция" в МВР.

Има и един общ минус - че и тримата се водят приближени до ГЕРБ. Партньорите им в управлението от РБ например може да имат съвсем други идеи. 

Дали след тройката безспорни ченгета няма да излезе четвърти жокер, предстои да видим.