Парламентът прие на второ четене промените в Закона за МВР, с които формално може да бъде отстранен главният секретар Светлозар Лазаров. С новите изисквания за професионален стаж се връща старото положение, че най-висшият професионалист във вътрешното ведомство трябва да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност, от които поне 5 на старша ръководна длъжност. Лазаров не отговаря на второто изискване. В момента той е с 5-годишен мандат, но една от опциите да бъде прекратен, е именно ако не отговаря на профила за заеманата длъжност.

По времето на правителството "Орешарски" ЗМВР бе променен така, че нужният стаж стана 7 г. и съответно половината - 3 години и половина. След това Лазаров бе назначен, като за това - пак според променения тогава закон - не се изискваше и подпис на президента Плевнелиев.

Сега се връща и правомощието на държавния глава да разписва указа.

Другите промени са повече от очаквани: ГДБОП се връща в МВР, на ДАНС се отнемат правомощията да подслушва и да разследва, разцепената на две Главна дирекция "Национална полиция" се обединява отново в едно.