„Газпром“ заплаши, че може да спре доставките на газ за Украйна, защото Киев не е изплатил задълженията си за месец февруари в размер на 1,89 млрд. долара.

"Това на практика означава, че Украйна е спряла да плаща, каза вчера председателят на управителния съвет на газовия гигант Алексей Милер пред журналисти в Москва.

Той предупреди още, че не може да доставя безплатно газ и постави ултиматум - или Украйна да покрие задълженията си и да започне да плаща за текущите доставки, или има риск "да се върне в ситуацията от началото на 2009 г."

За България това означава отново спиране на доставките на газ, който идва в страната ни само през една тръба и то минаваща през територията на Украйна. Преди 5 години спорът между Киев и Москва остави страната ни без газ за седмици и това предизвика сериозни проблеми както в индустрията, така и в топлоснабдяването на населението.

Днес обаче има две разлики в сравнение с 2009 г., обясни пред Нова тв бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Първата е, че вече навън не е минус 20 градуса, а е почти пролет. Втората разлика е, че България вече има местен добив от Черно море, който покрива около една четвърт от потреблението на топлофикациите.

Хранилището за газ в Чирен може да гарантира доставки за над 4 месеца, но само ако е нагнетено в пълен обем. Това обаче в момента не е така, коментира пред Дарик енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев.

"Още през 2009 г. се говореше, че спешно трябва да се разшири обемът на хранилището "Чирен" до 1 млрд. куб. метра и да се изгради второ хранилище. Досега не е направено нито едното, нито другото. Говореше се, че "в името на националната сигурност" трябва максимално бързо да се диверсифицират газовите доставки като се изградят например нови газови връзки с Турция, Румъния, Сърбия и Гърция. Нито една от тези връзки все още не е готова", каза Василев.

Според него това не е случайно. Трайчо Трайков също припомни, че по негово време имало график и тези връзки вече трябвало да работят. Забавянето обаче било по странни причини – например, много твърди скали се появили под Дунав.

"Понякога причините да буксуват проектите са външни. Човек може да заподозре интересите на тези, които искат статуквото да не се промени", коментира Трайков.

Илиян Василев отива и по-далеч и открива връзка между забавянето на изграждането на връзки, неизвършеното разширение на „Чирен“, както и забраната за шистовия газ.

"Всички те са брънка от една логическа верига на зависимости от политически кръгове и компании, свързани с "Газпром" и Русия. Това се нарича пленяване на държавата от спефични интереси и групи", каза Василев.

Единствено транзитният газопровод за Гърция вече може да работи и в обратната посока и в случай на нужда България може да получава газ от там. Трайков прогнозира, че зависимостта от „Газпром“ скоро няма да е толкова силна, заради разработваните находища в източното средиземноморие край Кипър и Израел.

"Газ около нас има много, колкото и "Газпром да се опитва да забави нещата, скоро той няма да е единственият източник", оптимист е бившият икономически министър.

Оптимист е и бившият посланик. Илиян Василев не очаква нито Русия, нито Украйна да посегнат към газовото оръжие.

"Русия би загубила около 60 млрд. долара от спирането на транзита на газ за Европа и за украинския пазар. При днешното си състояние на ръба на фалита пък Украйна не би си позволила да загуби няколко милиарда долара, получавани годишно от транзитни такси", прогнозира Василев.

Очакванията му са САЩ и Европейският съюз да помогнат на Украйна да погаси задълженията си към Русия и кризата от 2009 г. да не се повтори.