СЛАВА АНАЧКОВА

На лекарите ще се плаща, защото са добри професионалисти, а не защото са прегледали повече пациенти.

Здравното министерство разработва нов механизъм за остойностяване на докторския труд, обяви министър Петър Москов на дебата за неотложните реформи в здравеопазването, организиран от дискусионния клуб "Инвестор".

По думите на Москов няма държава в света, където трудът на лекарите да е работа на ишлеме. Според новата концепция дейността и заплащането занапред ще се извършват по два критерия - квалификационна скала и вътрешно-съсловна оценка на професионализма.

"Т. е., ще съм добър доктор не защото през кабинета ми са минали много пациенти, а защото гилдията периодично оценява високо труда ми", разясни Москов.

След това той се похвали, че първите реформи в спешната помощ вече дават резултат, защото след въведеното 20-процентно увеличение на възвагражденията в сектора 10 нови лекари са започнали работа в софийската "Спешна помощ".

Москов припомни, че за реконструкцията на сградния фонд и подмяната на автопарка са предвидени 157 милиона лева. От всичките 400 нови линейки, които ще бъдат закупени за 85 милиона лева, 56 вече са осигурени. Планират се не само ремонти на сградите в "Спешна помощ", но и осигуряването на достатъчно легла за 24-часово наблюдение на пациентите.

Продължава работата и върху съставянето на националната здравна карта, така че в бъдеще болниците да се строят в зависимост от потребностите на населението в отделните райони на страната, а не само в големите градове. Планира се подобна карта да бъде съставена и за аптеките, уточни Москов. В момента Висшият фармацевтичен съвет обсъжда критериите, по които да се диференцира дейността на четирите аптеки, които всеки магистър фармацевт може да открива по закон. Идеите са всяка от структурите да отговаря на определени изисквания така, че втората аптека да бъде в отдалечен район, третата да е денонощна, а четвъртата да работи приоритетно с галенови форми - медикаменти, които се изготвят по рецепта в самите аптеки.